Seguretat
Interior contractarà 30 nous policies per cobrir vacants
Xavier Espot afirma que al cos “no podem estar a tot arreu on ens demanen” per falta d’agents, que acabarà quan s’aprovi la nova llei
Al cos de policia “estem en una situació tensionada, hem de prioritzar recursos i no podem estar a tot arreu on ens demanen”. És la radiografia que fa el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior per definir la realitat actual del servei, que està mancat d’efectius i que justifica que “quan s’aprovi el projecte de llei de modificació de la Llei de policia es proveiran els concursos per cobrir 25 vacants que hi ha per jubilació i 5 noves places, ja pressupostades, 30 en total”, anuncia Xavier Espot. Puntualitza, però, que la falta d’agents no significa que hi hagi precarietat al servei. “Evidentment que la gent no tingui cap tipus de preocupació, ja que malgrat aquestes 25 vacants el cos de policia compta amb més de 200 efectius i, per tant, estem en disposició de prestar degudament el servei que el cos té encomanat en els diversos vessants, tant de seguretat ciutadana com de policia judicial”, subratlla el ministre.
Espot reconeix, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que aquestes contractacions són una incorporació de personal “molt important, però obeeix al fet que hi ha hagut moltes vacants” d’agents que han agafat la jubilació des que es va fer l’última promoció d’agents, que apunta que va ser fa uns dos anys i mig. A més, es preveu contractar dues persones amb “perfils del cos general però adscrites al servei de policia. Un analista financer per donar suport al grup de blanqueig i un enginyer informàtic per donar suport al grup de delictes tecnològics, que són els que ara mateix han de suportar un augment de feina més significatiu”, assenyala el ministre.
LLEIS A TRÀMIT A FINAL DE MES
El que no està fixat encara és el calendari per treure l’edicte per ampliar la plantilla de la policia perquè depèn de com avanci la tramitació de la modificació de la llei del cos amb la de la resta de cossos especials, agents penitenciaris i bombers. Espot indica que la idea és entrar el projecte legislatiu “a final de juliol i es començarien a analitzar a partir del proper període de sessions, i a partir d’aquí depèn dels grups parlamentaris, de les pròrrogues que demanin i de les esmenes, però des de la posició del Govern farem tot el que calgui per ajudar que aquesta tramitació sigui el més ràpida possible”.
Posposar les contractacions fins tenir el nou marc legislatiu té a veure amb les noves condicions que es fixaran per als nous agents, que deixaran de percebre el complement de 300 euros que reben els integrants del cos ara per no fer vaga. Precisa Espot que “ningú entendria que estiguem canviant la llei i suprimint aquest complement i que contractem 30 policies” amb les condicions que està previst canviar, i que d’aplicar-se o suprimir-se tenen un impacte econòmic molt important. “Trenta policies amb o sense aquest complement específic si fem una projecció de 30 anys fins a la jubilació són molts diners, té un impacte financer i pressupostari importantíssim”, emfatitza el titular d’Interior, per tornar a insistir que “sóc conscient que tenim problemes per poder atendre tots els nostres compromisos, especialment en el cas de la policia a conseqüència d’aquestes 25 vacants, però, per altra banda, he volgut prioritzar el diàleg i si calia tardar una mica més en la tramitació d’aquests projectes de llei, i haurem d’esperar que s’aprovin per poder-les cobrir”. El ministre es refereix al procés d’anàlisi que està fent ara la comissió consultiva dels textos preparats pel Govern. Els informes sobre agents de presó i bombers estan fets, però ara s’avalua el de la policia, perquè tot i que aquest ja ha estat revisat pel consell de la policia, que és a qui correspon, la comissió consultiva ha demanat revisar-la “perquè hi ha algunes disposicions que incideixen en els cossos especials i també en personal del cos general que està adscrit al servei de policia”, afirma el ministre, per afegir-hi que “he accedit com no podia ser d’una altra manera” a aquesta revisió.
Les contractacions que es poden fer abans són les de l’analista financer i l’enginyer informàtic, perquè no estan afectats per la Llei de la policia i no cobren aquests complements.
MÉS CARCELLERS PER AL VIS-A-VIS
La modificació de la Llei qualificada penitenciària que té previst fer el Govern inclou tenir vis-a-vis perquè, segons Xavier Espot, així “complirem una de les recomanacions que ens formulen els organismes internacionals i una de les qüestions que havíem d’implementar per respectar tots els drets i la dignitat dels interns”. El titular d’Interior admet que fer visites íntimes a la Comella “representarà un plus de feina i requerirà necessitats organitzatives al cos penitenciari i per tant això ens obligarà a incorporar puntualment algun agent més”. Encara s’ha de quantificar quants carcellers més caldrien però s’afegirien a les tres vacants que “ens hem compromès a cobrir tan bon punt s’aprovi la llei del cos penitenciari”, destaca Espot, alhora que comenta que és cert que els sindicats de presons “són una mica més combatius” i demanen més personal, “però jo els he dit que això només es podrà fer si hi ha l’assumpció de noves competències”, com amb el vis-a-vis.