Satisfacció generalitzada per l'èxit de públic i per la imatge del país
Francesc Camp només va lamentar que el mal temps restés minuts de visió aèria al final
La forta pluja i la calamarsada que van caure a la part final de l’etapa a Arcalís van ser l’únic però d’una jornada de festa. Del ciclisme i del país. El ministre Francesc Camp era qui més lamentava l’aparició de les inclemències meteorològiques. “És cert que el mal temps ha fet èpica l’etapa, que ha estat duríssima. Es pot mirar per aquest costat, però és clar que sense la pluja hauríem vist més imatges aèries del final d’etapa. Tot no es pot tenir. Però ha vingut el Tour, hem tingut una gran competició, hi havia molta gent a les carreteres i ha estat una gran festa. Llàstima de la pluja, però això no ho podem controlar.”
El cap de Govern, Toni Martí, destacava precisament la cobertura televisiva abans de l’arribada de la pluja. “M’han dit que les imatges han estat fabuloses i l’última mitja hora, èpica. Finals així fan més maco un esport tan sofert com és el ciclisme.” Martí, que va destacar la capacitat hotelera del Principat com a clau per rebre la ronda gal·la durant tres dies, va comentar que “els andorrans podem estar ben contents. Orgullosos”. Sobre el fet que el Tour visiti amb més periodicitat les carreteres i les muntanyes del país –feia set anys que no venia–, el cap de Govern va indicar que “no m’ha donat la sensació parlant amb Christian Prudhomme [director general del Tour] que tardin massa. Ara, hi ha una dada molt significativa. De cada etapa hi ha deu ciutats que volen l’arribada i només se la queda una. I aquí hi estaran tres dies. Podem estar més que satisfets a Andorra. I ara vull destacar la feina d’Andorra Turisme, liderada pel ministre Camp”.
Un altre membre de l’executiu, la ministra Olga Gelabert, es mostrava exultant per l’èxit de públic. “No recordem que el 2009 hagués vingut tanta gent a veure el Tour. Mai havíem trigat tant a pujar fins aquí. És un luxe”. Gelabert va mostrar les seves preferències perquè “Purito Rodríguez o qualsevol dels ciclistes residents guanyi el Tour”. Pel ministre Gilbert Saboya, “l’oferta hotelera i la proximitat dels establiments a l’arribada” han estat determinants perquè l’organització del Tour apostés per estar tres dies al Principat.
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va parlar d’una jornada “impressionant”, que voldria que es repetís més sovint: “Si vénen cada tres o quatre anys seria impagable, sobretot per la imatge que es dóna del país i la promoció que se’n fa.”
CONTACTES AMB LA VUELTA PER A L'ANY VINENT I PROJECTES DE FUTUR
El director general d’Unipublic, empresa organitzadora de la Vuelta a Espanya, Javier Guillén, va seguir ahir l’arribada del Tour a Andorra i tenia previst mantenir contactes amb el ministre de Turisme, Francesc Camp, amb vista al retorn l’any vinent de la ronda espanyola i de futurs projectes. En declaracions al Diari, Guillén va assenyalar que “sempre parlem amb el Govern d’Andorra. Tothom coneix com és la meva relació amb el Govern i amb el ministre Francesc Camp. Més que parlar del que farem l’any vinent parlem de l’altre, de l’altre i de l’altre. Tenim molts plans de futur al cap i són els que ens tenen ocupats. Es tracta de projectes a mitjà i llarg termini d’etapes que es poden fer aquests anys”. El responsable d’Unipublic, com va avançar el maig passat el Diari, va reiterar que “la vocació de la Vuelta és tornar el 2017. És veritat que sortim de Nimes i hem de tenir en compte que estaríem a Andorra a les primeres etapes i això implica, tot i que la nostra idea sens dubte és posar-hi muntanya, que no sigui tanta com l’any passat”. Sobre les converses amb Unipublic, el ministre Camp va confirmar que “hi estem treballant. Ens agradaria que tornés, sí”. Un dels projectes de la Vuelta passaria perquè el Principat acollís la prova el penúltim dia de competició, i a poder ser amb tot per decidir. Per fer-ho, però, cal que el trasllat dels ciclistes a Madrid sigui ràpid i aquí seria clau l’aeroport de la Seu.