Irregularitats
El PS denuncia una "trama de corrupció" al SAAS
Des de la formació asseguren que hi ha "elements objectius" per poder parlar de l'existència de conductes greus
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, han denunciatquepot haver “una trama de corrupció” en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitari (SAAS). Els parlamentaris, després d’analitzar tota la documentació rebuda sobre la parapública en els darrers mesos, entenen que hi ha “elements objectius” per poder parlar sense embuts de l’existència d’aquestes conductes greus en una entitat que, han remarcat, mou una gran quantitat de diners públics i, a més a més, en un àmbit clau per a la ciutadania com és el de la salut.
Així, López ha posat en relleu que l’anàlisi de la informació rebuda –actes del consell directiu del SAAS, del consell de metges, informes d’intervenció i el mateix informe del Tribunal de Comptes- posen en evidència “un volum d’irregularitats prou significatiu i una sèrie de qüestions que preocupen en molts àmbits”. El conseller general ha apuntat que aquesta inquietud ve de dues direccions. En primer lloc, “pel que pot suposar d’incompliment de la legislació”. I, en segon, “perquè parlem de la gestió de fons públics en un tema tan important com és la sanitat on es parla sovint de dèficit”.
El nombre d’irregularitats, han alertat els consellers, és molt gran. I Gili ha volgut posar sobre la taula diversos exemples detectats en la documentació analitzada. Així, ha explicat les nombroses deficiències detectades en la compra, per un total de gairebé 200.000 euros, de sis ambulàncies de les empreses que fins fa poc temps s’encarregaven del servei de transport sanitari quan els vehicles ja havien estat amortitzats per Govern. També ha remarcat que per una d’elles es van pagar 55.000 euros sense que se n’hagués fet cap peritatge.
Un altre casve arran d’un concurs públic al qual es van presentar dues empreses. La perdedora es va queixar posteriorment que la guanyadora no complia els requisits establerts als plecs de bases. Des del SAAS es va optar per pagar-li 6.000 euros en concepte d’indemnització. La intervenció general, ha explicat la consellera, ha destacat la irregularitat del procediment, que posa en evidència contradiccions amb l’acta de la comissió de control i d’avaluació tècnica, on es recalca que tots dos licitadors complien amb les condicions del plec.
Gili també ha posat en relleu l’elevat nombre d’irregularitats detectades per la intervenció en les factures de compres de medicaments i altres productes. Així, el 32% de les emeses el 2013 en presentarien, percentatge que s’incrementa encara més al 2014, fins al 42%. N’hi hade fins a 75.000 euros sense que tinguin l’aprovació del consell de direcció o la formalització del contracte, tal com estipula la legislació vigent.
Un altre exemple inquietant és el que fa referència a un contracte per realitzar millores d’eficiència energètica a l’hospital de Meritxell, que ascendia a 43.500 euros. Els treballs es van fer a finals del 2013, mesos abans que es publiqués l’edicte amb el concurs públic (maig del 2014). Aquest, a més, va quedar desert i les actuacions es van acabar abonant amb factures fraccionades.
Després de relatar aquestes i altres irregularitats, com ara les que afectaven la renovació d’alguns contactes de manteniment o l’augment dels salaris de diversos alts càrrecs, Gili s’ha mostrat molt crítica amb la forma d’actuar del SAAS. “És surrealista veure com una institució pública que gestiona tants diners ho faci d’aquesta manera, contravenint les lleis i de manera bastant sorprenent”, ha afirmat, a la vegada que s’ha preguntat perquè, si en tenia coneixement, “el Govern no ha actuat per posar ordre”.
Davant de tots aquests “elements objectius”, Alís ha conclòs amb contundència que “pel que ens arriba i pel que ja hem pogut tocar, tot ens fa pensar que això pot anar més enllà d’un incompliment de la llei de finances o de la de contractació públiques” i que “podria haver en la gestió del SAAS una trama de corrupció” amb moltes actuacions que “serien penalment reprotxables”. No ha volgut entrar en qualificar quins articles del codi penal es podrien aplicar però sí que ha advertit que “a més hi ha una reiteració; es fan coses un any i no només no es corregeixen el següent sinó que van in crescendo”. En aquest sentit, ha avisat que “ens arriba que l’informe de fiscalització del 2015 per part del Tribunal de Comptes també hi haurà un nombre important d’incidències”.
Des del PS es té clar que aquest tema és "important i greu" i, per tant, "es mantindrà unestret seguiment de les actuacions que pugui dur a terme Govern després de la denúncia formulada pels tres consellers". Així ho ha avançat López. El parlamentari ha demanat “anar per etapes”, ja que “hi ha qüestions que encara han de tenir resposta els dies vinents”. Sí que ha exigit, però, que l’executiu “ha de moure fitxa” i ha advertit que “si no hi ha moviments, els nostres passos aniran en increment perquè això no quedarà només en una denúncia política”.