Tour de França
'Purito' tria el país per anunciar la retirada
El ciclista resident, de 37 anys, anuncia en la jornada de descans al Principat que deixarà la competició quan acabi la temporada
El Purito s’apaga. Joaquim Rodríguez va anunciar ahir en roda de premsa que deixarà l’alta competició a final de temporada després de 17 anys com a ciclista professional. No va ser una compareixença fàcil. L’anunci era ferm i feia temps que el tenia decidit –“des de l’hivern passat”, va explicar–, però en el moment de fer-ho públic l’emoció va poder amb el corredor resident a Andorra. En un discurs entretallat per les llàgrimes, Purito va assenyalar que “el motiu d’aquesta roda de premsa a banda de parlar del Tour i que ho estic fent bé és anunciar que enguany és el meu últim any en competició. He gaudit molt d’aquest esport, m’ho ha donat tot, però arriba un moment que s’ha de decidir quan s’acaba i prefereixo deixar-ho estant a un nivell alt. S’ha de saber dir prou”. El ciclista de Parets, que sortirà avui com a cinquè classificat del Tour, va voler tenir un detall amb Andorra, que va elegir l’any 2009 com a territori per als seus entrenaments i posteriorment s’hi va quedar. “Andorra es mereixia que donés la notícia aquí perquè vulguis o no és on m’he fet com a corredor i on més he gaudit”, va comentar, al temps que confirmava que seguiria residint al país un cop finalitzada la seva etapa professional i que continuaria vinculat al ciclisme. En aquest sentit, va recordar la celebració de la marxa La Purito, que ha tancat inscripcions per a l’agost amb dos mil corredors, i que dóna nom a l’escola de l’Sprint Club d’Andorra que presideix el seu amic Emili Pérez.
Sense marxa enrere
Qüestionat sobre si des del seu entorn se li havia demanat que es repensés la decisió –l’equip Katusha ho sabia des de l’inici de la temporada–, Purito va reconèixer que “el 99% de la gent a qui li havia dit que em retirava m’havia dit que m’ho pensés, inclús ahir a la nit. Però és una decisió meditada des de feia temps”. I ara què al Tour? Era la pregunta que es feien els periodistes. “Doncs continuaré donant el màxim. No té res a veure amb la retirada. Sempre que he corregut he donat el màxim i així seguiré. Al ciclisme gaudeixo moltíssim i si acabo vuitè o faig podi seré igual de feliç.”
El ciclisme, va explicar, ha canviat molt des que va fer el salt l’any 2001 al professionalisme. Ara, quinze anys més tard, el resident tanca una etapa en la qual li agradaria que se’l recordés “com un corredor actiu i valent potser per la meva forma de ser oberta i natural. Quan miro cap enrere no m’acostumo a recordar d’allò dolent. Sempre s’ha de pensar en allò bo”. I sobre els millors corredors que havia vist durant la seva carrera, Purito va comentar que “n’he admirat molts, des de Johan Musseuw fins a Nairo Quintana, però per a mi el número u ha estat Michele Bartoli, que va guanyar totes les clàssiques menys la París Roubaix, i també Alejandro Valverde”. Sobre el ciclista del Movistar, que li va fer perdre l’or al Mundial de Florència en benefici d’un altre resident, Rui Costa, el corredor del Katusha va dir que “amb més cap hauria estat un superdotat i hauria triplicat el seu palmarès”.
Pensant en els propers mesos, Purito no va amagar que en el seu calendari de competicions hi ha dues grans cites: els Jocs Olímpics de Rio i la Vuelta a Espanya, on ha pujat dos cops al podi dels millors. “Aquest és un any especial, amb l’arribada del Tour a Andorra, que em motiva moltíssim, i estar als Jocs, que m’atrauen molt també per la duresa del recorregut. M’agradaria que fossin el meu comiat. Jocs i Vuelta, però a veure com acabo. No vull acomiadar-me patint.”
De moment la plaça olímpica no la té oficialment garantida perquè el seleccionador espanyol, Javier Mínguez, ha de donar encara la llista de cinc corredors per a Rio –ho farà el dia 18–, tot i que el bon moment del resident fa pensar que serà un dels cinc convocats.
Deia Purito que no vol acomiadar-se patint. Segurament poques vegades ho farà tant com ahir en l’anunci de la retirada. I això que no hi van faltar per acompanyar-lo la família, el seu mànager, Àngel Edo, i amics del país com Emili Pérez, el restaurador Carles Flinch o l’excònsol menor lauredià Manel Torrentallé.
17 temporades de professional
Joaquim Purito Rodríguez tancarà a final d’any la dissetena temporada com a ciclista professional, grup en el qual va entrar de la mà de l’equip ONCE-Eroski (2001). Saunier Duval Prodir (2004-2005), Caisse d’Epargne (2005-2009) i Katusha (des del 2010) han estat les seves esquadres en el gran grup. Purito presenta un palmarès fins al moment que inclou podis en les tres grans (tercer al Tour 2013, segon al Giro 2012 i segon (2015) i tercer (2012) a la Vuelta). A més ha acabat 3 anys com a número 1 de l’UCI World Tour (2010, 2012 i 2013) i suma una medalla de plata al Mundial de Florència 2013 i un bronze a Mendrisio 2009. També ha guanyat dos Giro de Llombardia i una Fletxa Valona.