Sistema financer

El Govern es querella fart de “rebre bufetades dels Cierco”

L’advocat de l’executiu destaca que els directius de l’entitat van rebre advertiments de bancs internacionals per les “pràctiques dubtoses”

El Govern es querella fart de “rebre bufetades dels Cierco”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va entrar ahir a la una del migdia a la Batllia la querella criminal contra l’exdirector de BPA Joan Pau Miquel i onze exdirectius més de l’entitat bancària. Una de les parts més destacades és que es demana a la batlle Canòlic Mingorance que interrogui els germans Ramon i Higini Cierco, màxims accionistes de l’extint banc. Els Cierco, però, no estan inclosos entre els querellats perquè “no tenim elements contra ells”, va dir l’advocat del Govern a la causa, Manuel Pujadas, qui a la vegada va qüestionar si “podien no saber què passava”, ja que eren membres dels mecanismes on es prenien les decisions del banc.

L’executiu ha pres aquesta decisió perquè “no podia estar simplement rebent només bufetades dels que fins ara han reclamat, essencialment la família Cierco, en l’àmbit administratiu i esperar a veure-les venir”, va exposar. De tota manera, va afirmar que “el Govern vol deixar clar que no actua per polèmica o venjança”, sinó en favor de “l’interès general”.

El lletrat va assegurar que el moment idoni per fer-ho era ara, un cop els dirigents han “considerat que s’ha resolt el principal problema”, com era la liquidació de BPA i la creació de Vall Banc. Pujadas va explicar que amb la presentació de la querella criminal els mandataris augmenten “la participació a la causa”, ja que passen d’una personació com a actors civils a una reclamació penal. “El Govern ha entès que ha d’actuar perquè s’han posat en risc els diners, el funcionament de l’entitat, la plaça financera, les institucions polítiques del país i l’interès general”, va detallar.

Advertiments

Un dels supòsits en els quals se sustenta la querella criminal és que els dirigents de BPA “van ser objecte d’advertiments sistemàtics, creixents i progressius des de l’any 2007 fins al 2014 per part d’entitats bancàries del món conforme les seves pràctiques eren dubtoses”, va assenyalar Pujadas. Es tracta d’entitats que fan de cor­responsals de bancs, que “no solament els van fer advertiments moltes vegades, sinó que els van retirar com a corresponsals”. El lletrat va citar els casos de JP Morgan, Citibank, UBS, Société Générale o Deutsche Bank.

A banda, Pujadas va apuntar que “l’operativa que pressuposa un nivell o un altre de blanqueig és quan hi ha centenars de milers d’euros en efectiu”, i va assegurar que a BPA n’hi havia “unes quantitats enormes”. A més, es va centrar en el fet que el banc treballava sovint amb “cases de canvi sud-americanes”, que són “utilitzades per narcotraficants”, i va citar una acta del comitè de blanqueig de Banca Privada en què s’assegurava que “el risc que estem assumint és real i molt elevat”, i que “recomanem el tancament de l’operatòria de les cases de canvi” en alguns casos. Amb tot, va considerar que “no era estrany que aparegués la nota de la FinCEN” i que “els fets sembla que desmenteixen cap conspiració externa”.

ELS CIERCO CREUEN QUE ES POSEN DUBTES "FINS I TOT ALLÀ ON NO N'HI HA HAGUT MAI"

Els accionistes majoritaris de BPA van emetre ahir a la tarda un comunicat on van assegurar que l’executiu “opta per enverinar una mica més” l’afer amb una querella “que l’únic que pretén és posar dubtes fins i tot allà on no n’hi ha hagut mai”. Els germans Ramon i Higini Cierco van assegurar que “costa d’entendre que no hagi estat fins setze mesos després” de l’inici de la instrucció de la causa judicial iniciada arran de la publicació de la nota de la FinCEN “que el Govern hagi descobert suposats indicis delictius”. Van remarcar, també, el fet que en la causa “tant el ministeri fiscal com la instructora han tingut un paper molt proactiu, sigui ara l’executiu el que hagi de vetllar per l’interès públic” i que presenti una querella per “defensar l’interès general de la ciutadania”.

A banda, els màxims accionistes van mantenir la “ferma voluntat” de “cercar una sortida constructiva a partir del diàleg i la cooperació”, i van refermar la voluntat de col·laborar amb la justícia “si així els ho demana”. Finalment, van apuntar que BPA sempre es va sotmetre “als controls i supervisions necessàries”.

tracking