El Tour elogia les tres jornades d'èxit a Andorra
L’organització i el Govern elogien l’impacte de l’estada del Tour al Principat, que ha estat seguida per milers de persones
El Tour 2016 ja és història per a Andorra. Però la prova ciclista més important del món va acomiadar-se ahir del Principat deixant un reguitzell de bones sensacions que situen el Principat com a escenari ideal per organitzar un esdeveniment d’abast mundial com aquest. Així ho va destacar en els parlaments de la sortida d’Escaldes-Engordany el director general del Tour, Christian Prudhomme, que es va desfer en elogis sobre les muntanyes i la capacitat organitzativa i hotelera del país. El cap de Govern, Toni Martí, va recordar les paraules de Prudhomme a l’hora de fer un primer balanç de les tres jornades del Tour al Principat. “La valoració quasi l’ha fet el senyor Prudhomme. Ha dit que han estat molt ben acollits i això ja és una primera satisfacció. Després he de dir que s’han pogut veure a tot el món les imatges d’un país fabulós. Han estat tres dies molt bons. Fan falta a Andorra esdeveniments com aquest. Moltes vegades es parla del nostre país per motius que no són justos i avui es parla de l’Andorra real, que és aquesta, la que s’ha pogut veure aquests tres dies.” És per això que Martí confia que la ronda francesa no torni set anys a repetir visita. “Em quedo amb el que ha comentat Prudhomme que allà on han estat ben acollits la gent té ganes de tornar-hi”, va sentenciar.
Sobre les queixes per les incomoditats que comporta per a la població acollir la infraestructura del Tour, el cap de Govern va apuntar que “jo visc a Escaldes, al costat de la sortida, i avui al matí per anar al Govern he hagut de fer un llarg recorregut perquè tot estava tancat, però ho he fet de bon gust. Els dic als ciutadans que puc entendre-ho tot, però per una ocasió com aquesta en línies generals i de manera extremadament majoritària la ciutadania està satisfeta perquè sap de l’impacte que té el Tour per al Principat. El cap també ha patit les petites molèsties i ben content”.
El ministre de Turisme, Francesc Camp, va assegurar que “l’organització del Tour està molt contenta. El dia de descans aquí ha estat molt positiu. Ells valoren molt la proximitat entre l’arribada dels ports i el centre de la ciutat i a Andorra han hagut de fer un desplaçament curt i han gaudit de molts serveis. No estan en una zona de muntanya, sinó en una gran ciutat. Espero i confio que tots aquests punts a favor serveixin perquè vinguin més sovint”. Així, va comentar que “si poguessin estar aquí un cop cada quatre o cinc anys seria un bon timing perquè crec que és impossible aspirar a menys”. El cost de portar la ronda gal·la, que es va acomiadar ahir des d’Escaldes amb una nodrida presència d’aficionats a la sortida, és d’uns 800.000 euros, quantitat que se superarà amb escreix amb el retorn. En aquest sentit, Camp va assenyalar que “només amb les pernoctacions de l’organització del Tour, que mou quatre mil persones, ja ens anem a més d’un milió d’euros de retorn econòmic per la despesa que han fet. I després hi ha la gent que ha vingut, que quantificarem en uns dies. I les bones audiències televisives”.
Pel síndic general, Vicenç Mateu, l’arribada del Tour “ha permès que es pugui visualitzar Andorra com un indret important per al ciclisme. A poc a poc serà un lloc de referència mundial”.
ELS CICLISTES RESIDENTS CRIDEN L'ATENCIÓ DELS MITJANS FORANS
L’arribada del Tour de França ha despertat l’atenció de mitjans de comunicació internacionals sobre l’elevat volum de ciclistes professionals que resideixen a Andorra. En aquest sentit, diaris de prestigi com el britànic The Telegraph o el francès L’Equipe i premsa especialitzada com el portal australià cyclingtips han elogiat les virtuts del Principat per atreure la residència de més d’una vintena de corredors. La proximitat de les muntanyes, la tranquil·litat, el clima o les favorables condicions fiscals són aspectes que ressalten. El Tour ha obert una finestra per conèixer un nou aspecte del país.