Sistema financer

La Batllia demana a França que bloquegi els comptes dels veneçolans de BPA

Canòlic Mingorance insta a congelar els diners de diverses persones relacionades amb PdVSA

La Batllia demana investigar un advocat per amenacesARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Batlle Canòlic Mingorance ha demanat a la justícia francesa la congelació dels comptes de diversos veneçolans i 24 empreses sospitoses de blanqueig de diners a través de Banca Privada d’Andor­ra. Els acusats estan relacionats amb suposades comissions rebudes per afavorir contractacions públiques vinculades a Petróleos de Venezuela (PdVSA). La mesura va ser sol·licitada a França a través d’una comissió rogatòria emesa el 5 de maig d’aquest any. La Batllia sospita que van transitar més de dos mil milions de dòlars pels comptes a BPA dels ciutadans implicats.

La Batllia sospita que la trama estava liderada per Diego Salazar Carreño (cosí de l’exministre d’Energia, expresident de PdVSA i ambaixador de Veneçuela a l’ONU, Rafael Ramírez Carreño), Nervis Villalobos (exviceministre d’Energia), Javier Alvarado (president de l’empresa elèctrica de Caracas) i Omar Farías (propietari d’una de les asseguradores més importants de Veneçuela). Segons l’aute enviat a França, aquest grup va crear una trama “aprofitant la seva influència a les esferes de poder i amb l’ajuda de la resta d’imputats [i tenint en compte que els exdirectius de BPA Cristina Lozano i Luis Pablo Laplana Moraes tenen obertes diligències prèvies per aquest cas, segons recull el text de la batlle] organitzaren un sistema de comissions amb relació als contractes públics de l’empresa PdVSA, que comportà que les empreses que accedien a les licitacions es veiessin obligades a contractar amb el seu entramat empresarial per poder aconseguir les adjudicacions”.

Cobrar per assessoraments

El sistema establert els va permetre cobrar “milions d’euros” per “assessoraments sovint fins i tot verbals en contrapartida a les seves gestions, ja que el pagament era imprescindible per aconseguir accedir als mercats públics de PdVSA i de les seves filials”. Les investigacions han permès concloure que “gran part d’aquests pagaments s’efectuaren a través dels comptes dels encausats i de les societats panamenyes controlades per ells a l’entitat bancària Banca Privada d’Andorra per on transitaren més de 2.000.000.000 de dòlars”.

Tot l’afer es va destapar inicialment, segons recull l’aute, perquè Diego Salazar i el seu cosí i home de confiança, Luis Mariano Rodríguez, “passaven temporades a París, efectuant importants despeses de milions d’euros en establiments hotelers i botigues de luxe”. El 2012 ja es va incoar una causa penal quan s’informa que Diego Salazar sol·licitava la transferència a França, via Suïssa, de 40 milions d’euros “per a l’adquisició d’una unitat immobiliària a París, que fa pensar que tindrien interessos econòmics en aquesta ciutat”.

tracking