Unió Europea

Empresaris i sindicats participen en l'acord per Europa

Els agents econòmics i socials es mostren satisfets després de la primera taula de treball amb Govern per les negociacions amb Europa

Empresaris i sindicats participen en l'acord per EuropaSFG / TON VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sindicats i empresaris van aplaudir la crida del Govern per formar part de la taula de treball amb els signats del pacte d’Estat per l’acord d’associació amb Europa. Després de la primera reunió, representants dels empleats i de les empreses es van mostrar satisfets per la voluntat de l’executiu d’incorporar-los a la primera línia de les negociacions.

A la sortida, el president de la Confederació Empresarial Andor­rana, Xavier Altimir, va destacar “la predisposició del Govern a reunir-nos per participar d’una manera molt directa en tot el que afectarà el futur del país durant els propers 30 o 40 anys”. Va avançar que les aportacions que preveuen fer “seran sobre les oportunitats que l’acord pot generar a les empreses”. I va afegir que “des del sector tenim clar que no ens hem de frenar a l’hora de dema­nar [a Europa] tot el que creiem que podem demanar, sempre que siguin peticions coherents, legítimes i sostenibles, les hem de posar damunt de la taula”.

En representació dels sindicats, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va reconèixer que els havia “sorprès” la crida a participar en les reunions de treball així com la voluntat de facilitar-los tota la documentació. No obstant això, va insistir en la necessitat “que la negociació vagi més enllà dels temes econòmics i incorpori els actors socials i laborals. Ha de beneficiar socialment i laboralment els treballadors del país perquè si no, no hi haurà benefici econòmic”.

Govern, signataris del pacte d’Estat, actors socials i econòmics es tornaran a reunir el 13 de setembre, trobada en la qual es començaran a calendaritzar les línies de treball i a posar propostes concretes damunt de la taula. Tot seguit, després de la represa de les negociacions amb la Unió Europea, el 22 de setembre, se’n preveu una altra amb els agents per avaluar-la. “És una negociació complexa però volem que sigui el màxim de transparent possible”, va explicar el cap de Govern, Toni Martí. “Al final el consens necessari ha d’anar més enllà dels partits”, va dir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. L’objectiu de l’executiu és informar els col·lectius, “amb mesos d’antelació”, dels aspectes que s’han de tractar a Brussel·les perquè en el moment que s’hagin d’analitzar “tinguem el feedback dels agents”, hi va afegir Martí.

Les dues forces parlamentàries signatàries del pacte d’Estat, DA i el PS, van fer una valoració positiva de la primera trobada. El conseller general del PS Pere López va celebrar “l’ampliació del treball polític als agents econòmics i socials. Hi ha molta feina a fer i també posem a la seva disposició els nostres assessors. El que tots perseguim és que hi hagi el millor acord possible”. Per la seva part, el conseller general demòcrata Miquel Aleix va remarcar la importància de sumar empresaris i sindicats. “És una negociació importantíssima per a Andorra, la nostra economia i el futur”, va afirmar, tot afegint que “esperem que a la reunió del setembre tinguem més elements per formar-nos una opinió més concreta sobre els interessos d’aquest acord d’associació”.

SDP i Ld’A

Acabada la reunió, Martí va fer una crida a Socialdemocràcia i Progrés (SDP) a “recapacitar” i tornar al pacte d’Estat, així com va recordar a Liberals d’Andorra (Ld’A) “que seran benvinguts aquí”. “A aquesta taula hi falta gent i estic convençut que s’adonaran que és més positiu, també per a ells mateixos per poder defensar les seves idees, ser-hi presents que manifestar la manera de pensar amb la seva absència”. Per la seva part, els partits signataris de l’acord no van voler fer valoracions de la sortida d’SDP tot i que Aleix va afirmar que “és trist que una formació, en un tema tan important, entri en un pacte i amb elements tan mesquins en salti un temps després”.

Paral·lelament, a través d’un comunicat, els liberals van mostrar-se sorpresos de les reiterades crides per participar-hi “i que no facin cap moviment perquè sigui així”, i van suggerir que se’ls podria haver “convidat” a la trobada amb els actors econòmics i socials. Segons la formació, “no és un pacte d’Estat, sinó un acord entre DA i el PS”, i van instar Martí a crear-ne un de nou “en un full en blanc” i on totes les forces polítiques puguin aportar “el que ha de ser el posicionament d’Andor­ra vers Europa”.

tracking