Sistema financer

La batlle convoca a declarar com a inculpats els germans Cierco

Canòlic Mingorance cita els dos accionistes majoritaris de BPA perquè prestin declaració el 27 i el 28 de juliol

La batlle convoca com a inculpats els germans CiercoXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

La batlle Canòlic Mingorance ha citat a declarar els germans Ramon i Higini Cierco en qualitat d’inculpats dins del sumari per un delicte major de blanqueig de diners o valors, comès amb habitualitat, en el marc d’un establiment bancari i en grup organitzat. Aquesta és la causa general contra Banca Privada d’Andorra per la qual l’exdirector general del banc, Joan Pau Miquel, és a la presó i que també inclou altres exgestors i exdirectius de l’entitat. Canòlic Mingorance ha convocat Ramon Cierco perquè declari el 27 de juliol a les tres de la tarda. El seu germà Higini està citat a la mateixa hora però l’endemà, el 28.

La batlle ha posat en coneixement de les parts aquesta convocatòria en cas que tant el ministeri fiscal com el representant del Govern puguin estar presents en la declaració si ho consideren oportú. Els representants legals de l’executiu podran estar a la declaració perquè ja en formen part activa penalment. L’executiu estava personat en la causa com a actor civil, però des de dimecres ja ho està també penalment. Mingorance ha admès a tràmit la querella que Govern havia presentat dimarts passat dins del cas BPA. L’executiu s’ha querellat contra Joan Pau Miquel, Luis Pablo Laplana Moraes, Cristina Lozano Bonet, Xavier Mayol González, Mauricio Escribano Sánchez, Di Lin Lim, Sergi Fernández Genés, Santiago de Roselló Piera, Francisco Javier Campos Tomàs, Isabel Camino Sarmiento Fuertes, Luis César Jayme García i Amaya de Santiago Bullich.

Processament si s’escau

Precisament l’executiu havia inclòs en la querella la petició que haguessin de declarar els germans Cierco en el marc d’aquesta causa. En la petició de l’executiu no s’especificava si havien de fer-ho com a testimonis o com a inculpats. Finalment la batlle ha optat per la segona opció. L’executiu demanava també en el text que es processi els dotze exgestors o exdirectius del banc contra els quals va la querella i “si s’escau dels declarants Higini i Ramon Cierco”. Entre les peticions de l’executiu també s’incloïa que tingui lloc un “embargament preventiu dels béns dels querellats sobre els quals encara no s’hagi aplicat cap mesura cautelar i, si s’escau, dels declarants Higini i Ramon Cierco Noguer”. I per últim també s’hi afegia que la batlle hauria de determinar quina és “la situació processal dels querellats, i en son cas, dels declarants Higini i Ramon Cierco Noguer”.

L’admissió a tràmit de la querella ha derivat en la convocatòria immediata dels dos accionistes majoritaris, que no havien estat citats en una instrucció que va començar el març del 2015. Els germans Cierco sí que van declarar en un procediment espanyol sobre Banco Madrid presentat per clients de l’entitat espanyola.

La decisió d’admetre a tràmit la querella presentada pel Govern pot ser recorreguda. Concretament hi ha un termini de 5 dies per recórrer al Tribunal de Corts.

MARTÍ DEIXA EL CAS PER A LA JUSTÍCIA

El cap de Govern, Toni Martí, va exposar ahir que ara és la justícia qui ha de prendre una decisió sobre la querella. “Nosaltres hem fet el que enteníem que havíem de fer, no faré més polèmica, la justícia dirà el que hagi de dir”, va afirmar Martí, que hi va agregar: “Hi ha un tema de la reputació d’Andorra i no vaig fer cap acusació sobre ningú.” També va expressar que “qui vulgui polèmiques no les tindrà amb el cap de Govern”. Finalment, va assegurar que és l’hora de mirar cap endavant. “Tot el que ha passat aquest any és molt malaurat, anem a mirar cap al futur”, va concloure.

NOU DELS DOTZE QUERELLATS DENUNCIEN QUE GOVERN S'ESTÀ "ACARNISSANT"

Nou dels dotze exdirectius de BPA contra els quals va dirigida la querella que Govern ha presentat a la Batllia van emetre ahir a la tarda un comunicat en el qual denuncien que l’executiu “s’està acarnissant” contra ells, ja que consideren que no se’ls “ha respectat la presumpció d’innocència”, i “molts cops sobre la base de decisions arbitràries o molt poc fonamentades en dret”. També anuncien que impugnaran la decisió judicial d’admetre la querella a tràmit. El text, però, rebutgen signar-lo “ateses les circumstàncies processals i les possibles conseqüències jurídiques que puguin tenir” els firmants.

Els exdirectius asseguren sentir-se perseguits “enmig d’un conflicte que va molt més enllà de les responsabilitats professionals que vam ostentar”. També consideren que el procés judicial “cada vegada més agafa una espiral política de grans dimensions i una lluita de poder de la qual ni ara ni mai no hem volgut ni volem ser partícips”.

El motiu de la nota és respondre no tan sols a l’acció judicial de l’executiu, sinó també a les explicacions efectuades pel seu advocat, Manuel Pujadas. Entre elles, les revelacions del lletrat que alguns bancs de prestigi havien deixat d’operar amb BPA perquè “les seves pràctiques eren sospitoses”. Aquests arguments són rebatuts amb l’exposició de casos concrets, que culminen assegurant que “en el moment de la intervenció de BPA hi ha múltiples bancs corresponsals operatius” i citen Crédit Suisse, HSBC, Deutsche Bank, Citibank, Bank of America o Société Générale, entre altres. A més, també incideixen que “en tot moment es va ser extremadament transparent”, i hi afegeixen que “la querella treu de context aquestes incidències, perquè només esmenta l’anomalia i, en canvi, no es fa ressò del seguiment de la incidència i la seva solució posterior”.

Finalment mostren el seu “absolut convenciment” que van actuar sempre correctament i troben discriminatòria la selecció de les persones contra les quals es dirigeix la querella.

tracking