Cop a França
Polítics i ciutadans condemnen l'atac a Niça amb un minut de silenci
Han mostrat el rebuig a l'atemptat davant l'ambaixada francesa
Les autoritats del país han participat aquest divendres al migdia en un minut de silenci convocat per l'Ambaixada Francesa per mostrar el seu ferm rebuig cap a l'atac terrorista de Niça i el seu suport cap a un "país amic" i que forma part de la història d'Andorra. Durant l'acte, l'ambaixadora Ginette de Matha ha assegurat que l'atemptat els ha tocat molt profundament, pel nombre de víctimes i pel fet de produir-se un dia on precisament ha de servir per realçar els valors de la República francesa de llibertat, igualtat i fraternitat. El cap de Govern, Toni Martí, ha dit que "els qualificatius es queden curts davant del fanatisme de gent que no entenen cap altra raó que la seva passió irracional". També ha confirmat que de moment no hi ha cap víctima d'Andorra entre els més de 80 morts, i ha garantit que Andorra es posa a disposició de les forces d'ordre franceses per donar-los suport a totes les mesures de seguretat necessàries que es puguin prendre a la frontera del Baladrà.
L'ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, ha obert el senzill acte que s'ha celebrat aquest divendres al migdia davant de l'Ambaixada francesa per condemnar l'atemptat de Niça, que ha deixat un balanç provisional de 84 morts. De Matha ha assegurat que es tracta d'un acte "inqualificable" i ha informat que a França s'han decretat tres dies de dol i s'ha allargat l'estat d'excepció durant 3 mesos més. "És el preu que hem de pagar per garantir la seguretat", ha reconegut el cap de Govern, Toni Martí, que amb un posat seriós ha declarat que "és una gran injustícia", recordant que França "ha estat colpejada cinc vegades en menys d'un any". Per tot plegat, ha assegurat que era una obligació que "el poble andorrà, amb les seves institucions, estiguin avui aquí, ja que França sap que sempre tindrà un amic amb el poble andorrà". Martí ha afegit que, malgrat sigui dur dir-ho, cal lluitar contra aquesta situació amb els valors republicans, "a través de la fraternitat, la justícia i de la gran unitat".
Amb termes similars s'ha expressat el síndic general, Vicenç Mateu, que ha qualificat la situació de molt complicada, quan "una sola persona està disposada a perdre la vida per posar en perill la convivència i la pau de molta gent". Mateu també ha lamentat que aquest acte es vinculi a qüestions de religió, perquè pensa que "aquestes persones de religioses no en tenen res", i amb la seva actitud obren fisures en el "gran projecte de convivència que es va establir amb els principis de llibertat, igualtat i fraternitat". El síndic ha acabat dient que "no és un atemptat a Niça o a França, sinó que afecta a tota la humanitat", i ha demanat que tothom mantingui el cap fred, per evitar que se'n surtin d'obrir divisions o de provocar reaccions no desitjades que poden portar prejudici a tot el món.
L'acte ha comptat amb una representació de totes les institucions del país, i també de les formacions polítiques, els líders dels quals també han rebutjat públicament l'atac. En aquest sentit, el representant del PS, Pere López, ha lamentat que un cop més un atac terrorista colpegi un país amic i ha encoratjat a totes les administracions a fer el màxim per protegir la ciutadania. De la seva banda, el conseller general liberal Joan Carles Camp també ha expressat el seu suport cap a un país amic i que forma part de la història d'Andorra, i ha assegurat que la millor eina per combatre aquesta xacra és l'educació. Així, ha desitjat que la situació no s'acarnissi, tot destacant que hi ha altres maneres de lluitar per uns valors. Finalment, el conseller general d'SDP Víctor Naudi ha assegurat que cal estar units per combatre el terrorisme, i ha volgut fer costat a les víctimes i al poble amic.
El cap de Govern, Toni Martí, ha confirmat que tant des de l'Ambaixada d'Andorra a França com des de les autoritats franceses no es té cap constància que l'atac hagi afectat a cap ciutadà d'Andorra. De fet, fonts del Ministeri d'Exteriors han indicat que no hi ha coneixement de cap andorrà que resideixi a Niça, i que no és una ciutat que acostumi a ser triada pels estudiants andorrans per cursar-hi estudis superiors, per la qual cosa no hi tenen cap estudiant registrat. Amb tot, les mateixes fonts han assenyalat que tot i que no els consta cap persona al registre de viatgers, han recordat que els andorrans no acostumen a inscriure's al registre quan viatgen a França.