Acords d'associació
Martí acusa Liberals i SDP d'anar “de la maneta” pel pacte de la UE
Martí acusa els partits de crear “polèmiques estèrils” per evitar formar part del pacte d’estat i diu que espera que “recapacitin”
El cap de Govern, Toni Martí, va carregar ahir contra Liberals d’Andorra i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per la seva negativa a participar a les negociacions per l’acord d’associació amb Europa. Des de Canillo, on va assistir a la inauguració del ja estrenat mirador del Roc del Quer, Martí va acusar les dues formacions de crear “polèmiques estèrils” per no voler formar part del pacte d’Estat i va manifestar que “sembla que vagin de la maneta”. “On és més positiva la posició de Liberals o SDP? Sent-hi recollint tota la informació o estant fora i fer observacions? Poden fer el que estan fent ara i participar del pacte d’Estat. Hi ha coses que no acabo d’entendre”, va reblar.
No obstant això, va assegurar que espera que els dos partits “reflexionin”, tot i que es va referir especialment a SDP quatre dies després que els socialdemòcrates anunciessin que abandonen la taula de negociacions fins que no s’hagi cessat el ministre de Finances, Jordi Cinca, per les polèmiques que l’esquitxen. Martí es va mostrar esperançat que l’executiu pugui “obrir horitzons conjuntament amb els Liberals” mentre que va confessar estar “desconcertat per l’actitud d’SDP”. “No sé què estan fent”, va etzibar, malgrat que va dir estar obert al diàleg i va assegurar que es reunirà amb la consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet per intentar reconduir la situació i sumar el partit de nou a la taula de treball. “Tinc intenció de veure’m amb la Sílvia Eloïsa Bonet”, va sentenciar, tot afegint que “ho vull fer perquè és la meva obligació com a cap de Govern”. “Desitjo que recapacitin”, va concloure.
Pacte global
Malgrat que els signataris polítics actuals del pacte d’Estat són únicament Demòcrates per Andorra (DA) i el Partit Socialdemòcrata (PS), Martí va continuar defensant l’acord com “un pacte d’Estat que és un pacte global”. Martí va fer aquestes declaracions referint-se a l’entrada a la taula de sindicats i empresaris, que es van reunir dijous passat amb el Govern per escenificar la seva incorporació a la primera línia de les negociacions amb Europa. Una reunió en la que hi van participar la CEA, la Cambra de Comerç, l’EFA, la PIME, el Consell de Col·legis Professionals, l’USd’A i el SAT.
Martí va expressar “una gran satisfacció” per la primera trobada amb els agents econòmics i socials i va afirmar que “el pacte d’Estat encara és més pacte des d’un pacte global”, i en aquest sentit va assenyalar que malgrat no comptar amb dos partits “s’ha avançat” en l’acord institucional. I va tornar a carregar contra Ld’A i SDP: “De la mateixa manera que n’hi ha que surten del pacte, del compromís, n’hi ha que arriben”. “Almenys n’hi ha que han entès que és reflexionant conjuntament que avancem”, va sentenciar.
Els “reptes” de la tardor
El cap de Govern va recordar que el 22 de setembre es reprendran les negociacions amb la Unió Europea –”que serà molt llarga”, va subratllar– perquè aquell dia se sabrà “amb quina de les quatre llibertats es comença” (acord duaner, quotes d’immigració, cabal comunitari i monopolis d’energia i telecomunicacions).
A banda de les discussions sobre l’acord amb la UE, Martí va apuntar altres “reptes” que l’executiu afrontarà a la tardor, quan “es començaran a encarar discussions d’àmbit polític important”. Així, va posar de manifest que s’haurà de “clarificar el nou model de transferències i competències” amb els comuns, que s’haurà d’agilitzar l’administració electrònica per fer d’“Andorra un país el més àgil possible en l’àmbit administratiu” i que s’haurà d’abordar la reforma sanitària per bastir un full de ruta consensuat que passi per “racionalitzar la despesa mèdica”.
"FER MÉS FORT" EL SISTEMA DE SUPERVISIÓ BANCARI
El cap de Govern va afirmar ahir que la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera pot ser “un òrgan de coordinació en positiu” per fer “una reflexió conjunta” sobre el sistema financer. En aquest sentit, va explicar que ha demanat als grups parlamentaris la seva “col·laboració” per “analitzar com podem fer més fort el nostre sistema de supervisió” per tal que “ho puguem fer conjuntament”, va remarcar. “Això ja és un pas més davant del que hem viscut en l’últim any”, va indicar, alhora que va fer palès que “el sistema financer té reptes molt importants amb l’intercanvi d’informació automàtic”. Les conclusions de la comissió sobre les compareixences i la informació que se’ls ha facilitat no es tancaran fins al setembre quan compareguin els accionistes majoritaris i minoritaris de BPA.
Martí no va voler valorar l’informe intern de BPA que recull la querella presentada per Govern en el qual s’avisava del risc penal per blanqueig. El cap de l’executiu va declinar pronunciar-se “per una qüestió de responsabilitat” i va assenyalar que “la justícia determinarà el que hagi de determinar amb total imparcialitat”.