Antoni Pons

“El turisme és el motor d'aquest país però anem una mica perduts”

“El turisme és el motor d'aquest país però anem una mica perduts”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Fa un any i mig que Antoni Pons va agafar les regnes del Gremi de Joiers i Rellotgers d’Andorra. L’entitat, creada a final dels anys 80 per defensar els interessos comuns del col·lectiu, compta amb una vintena d’associats.

Hem sortit de la crisi?

És molt difícil fer aquesta afirmació perquè és un sector inestable. Hi ha dies que no tens pràcticament feina i d’altres que no pares. Però podríem dir que sí, que la gent torna a gastar i a comprar luxe. Encara que és difícil tornar als nivells del 2007. Per a nosaltres és l’any de base, l’últim any bo. No serà fàcil, crec que ens haurem de reinventar en aquest país.

Algun suggeriment?

Anar cap al luxe, apostant per un turisme de qualitat. El turisme és el motor d’aquest país però anem una mica perduts. En tenim de diferents tipus, però no concretem. En el nostre cas està clar: el luxe, primeres marques... Però hi haurà altres sectors que no ho veuran així.

Veu possible l’aposta per aquest turisme de qualitat?

Sí, però ha de ser més que anar a comprar, cal oferir més alternatives al visitant.

I més presència de grans marques? En seria un atractiu?

És difícil. A la duana tenim una franquícia de 900 euros. És complicat perquè amb aquestes condicions, com vens una bossa de 2.000 euros?

No fa gaire es parlava de constituir un port franc. Seria un al·licient?

S’hi està treballant, però no és gens fàcil. Per a Govern suposaria una inversió molt gran i ara el que estan estudiant és si la demanda compensa. Govern ha demanat a la Cambra que en parlin amb les associacions interessades, que bàsicament seríem les de joies i l’art. Hi ha gent que té art i col·leccions de joies que voldrien tenir-ho a Andorra. Ens duria gent al país, persones d’un alt nivell.

Però en aquests moments ja es poden acollir exposicions exemptes d’impostos?

Sí, però amb un dipòsit franc els tràmits serien molt més senzills que fins ara. El que ara es permet són importacions temporals, que no es poden vendre. Les peces no paguen però han d’entrar i sortir.

Quines altres preocupacions té el sector en aquest moments?

Moneyval i acostament a Europa. En l’àmbit de gremi s’està valorant com ens afectaria. Encara no tenim dades per poder dir en què podem sortir beneficiats i en què no.

No s’ha valorat amb la CEA?

Està tot en una fase molt inicial. Apropar-se a la comunitat pot comportar que molts privilegis que ara tenim es puguin arribar a perdre. Segurament a alguns sectors els hi anirà molt bé, però a d’altres no tant. En el cas de les joies la lliure circulació de mercaderies segurament resultaria positiva. S’agilitzarien els tràmits duaners i seria més ràpid rebre o exportar mercaderia, simplificant les gestions perquè ara és molt complicat.

I pel que fa al Moneyval?

Estem mantenint trobades amb la UIFand. Recentment hem fet una enquesta per veure quina imatge tenim de país. Amb els resultats miraran on es falla i on no, què s’ha de millorar. S’ha fet per sectors. És una enquesta enorme, on s’avalua tot. Des del trànsit de clients que hi ha, si són de pas, si no, o la quantitat que s’accepta en efectiu.

tracking