Salut
Dos farmacèutics van ser despatxats a l'abril
A mitjans de l’any passat es feia públic el fort malestar laboral que es vivia al departament de farmàcia de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i que havia derivat en queixes de fins a cinc treballadors de l’àrea contra la cap de l’àrea, Elvira Gea. Dos d’aquells empleats van ser acomiadats a mitjan abril, segons van explicar fonts coneixedores del cas i, de fet, únicament una de les denunciants continua lligada al SAAS, encara que adscrita a un altre departament. L’hospital va rescindir el contracte laboral dels dos farmacèutics després que sol·licitessin formalment la reincorporació al lloc de feina després de tornar d’una excedència amb reserva de plaça. Malgrat que en un primer moment la tornada a les tasques laborals semblava que s’havia de fer efectiva l’hospital va comunicar finalment als afectats que els rescindia el contracte usant la fórmula del comiat no causal. Per tant, i almenys formalment, l’acomiadament no està relacionat amb la situació viscuda.
Els treballadors denunciaven una situació insostenible i viscuda durant anys com a conseqüència de les maneres de fer de Gea que al seu dia van arribar a definir com un”règim dictatorial”. De fet, exposaven, els episodis de menysteniment, les crítiques reiterades envers la preparació professional dels treballadors i els episodis de maltractament verbal que segons ell Gea dedicava als seus subordinats havien derivat en un degoteig constant de baixes en el departament. Relataven episodis d’ansietat i quadres depressius entre membres del departament conseqüència de les maneres de fer de la cap.
Les denúncies van acabar derivant en l’obertura d’un expedient per part de la direcció general del SAAS a la responsable de l’àrea que es va tancar sense que se’n volgués explicar públicament amb quines conseqüències s’havia resolt l’afer. La direcció del SAAS, que llavors ocupava Lluís Burgués, va argumentar que es tractava d’una qüestió confidencial. Oficiosament, les fonts consultades van indicar que l’expedient es va saldar sense conseqüències per a la màxima responsable del departament. Tanmateix, els denunciants haurien lamentat que en cap moment se’ls va informar del desenvolupament de l’expedient i de la seva resolució i que tampoc se’ls va donar l’oportunitat de dir-hi la seva respecte al que Gea hauria argumentat durant la seva instrucció.
Treballadors en excedència
Dos dels farmacèutics que se sentien víctimes de l’assetjament laboral d’Elvira Gea van sol·licitar al seu dia una excedència amb reserva de plaça. Els empleats hospitalaris van demanar reincorporar-se a les funcions a principi d’any. En constatar la manca de resposta per part del SAAS haurien acudit a un despatx d’advocats per forçar la resposta de la parapública. Els lletrats dels professionals haurien instat els responsables del centre sanitari a respondre amb immediatesa sota l’advertiment que si no presentarien denúncia per acomiadament improcedent. La resposta de recursos humans del centre sanitari va ser convocar-los per a la tornada a la feina a principi d’abril. Però no es va acabar materialitzant. Finalment, el mateix SAAS va comunicar als lletrats l’acomiadament dels dos farmacèutics i els va indemnitzar en base al que la llei estableix pels comiats no causals.