Sistema sanitari

El pacient que vagi directe a l'especialista pagarà més

La reforma mantindrà la lliure elecció i entrada a l’atenció especialitzada però penalitzarà el pacient en el copagament

El pacient que vagi directe a l'especialista pagarà mésXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La reforma sanitària del Govern demòcrata preveu dues vies d’accés al sistema sanitari. L’actual, la de la lliure elecció per part del pacient del metge especialista, i l’anomenada d’atenció integrada. En aquest segon cas, serà el metge referent –el de capçalera que escollirà l’usuari– qui derivarà el pacient cap a l’especialista. L’objectiu de l’executiu és prioritzar l’ús de la segona de les vies d’accés al sistema i per aconseguir-ho preveu penalitzar a través del copagament. És a dir, fer més cara l’elecció lliure de l’especialista. Ho va explicar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, a la comissió legislativa de Salut i Medi Ambient davant la qual va comparèixer acompanyat del director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i del president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, per explicar als grups parlamentaris les grans línies de la reforma sanitària i intentar que s’afegeixin a un pacte d’Estat per la salut.

“La lliure elecció, regulada, es mantindrà. Però el copagament estarà més penalitzat”, va assenyalar el ministre, que va explicar que es permetrà la cohabitació dels dos sistemes, però prioritzant el nou perquè la gent “hi agafi confiança” i hi passi de “forma voluntària”. Segons Álvarez Marfany, la via de l’atenció integrada permetrà “evitar duplicitats i repetir tècniques mèdiques que representen un risc per al pacient”. L’usuari, si ho justifica, tindrà dret a demanar tant un canvi del metge referent com de l’especialista.

Aquesta serà una de les principals mesures d’una reforma sanitària que el ministre va presentar ahir als parlamentaris, tot i que no en va donar gaires detalls. “El sistema de salut actual és poc eficient. Hi ha una baixa coordinació, és poc transversal i té un recorregut assistencial ineficaç”, va indicar el ministre, que va admetre que “l’escalada de la despesa sanitària és imparable”.

El repte de l’eficiència

Una despesa que s’haurà “d’assumir”, ja sigui amb el copagament, l’increment de cotitzacions o amb els recursos de l’Estat, i que reclama una reforma que assoleixi “el repte” de fer “eficient” el sistema sanitari. Per tal de fer-ho, els plans del Govern també passen per altres mesures com la posada en marxa els propers mesos d’una comissió mixta per tenir “una visió sistèmica” de la sanitat formada pel ministeri de Salut, el SAAS i la CASS.

El nou sistema també regularà la implantació dels professionals sanitaris. Es crearà un filtre d’entrada de facultatius i serà el ministeri qui acrediti els professionals per poder fer convenció amb la CASS. Paral·lelament es crearà un nou conveni amb els prestadors de serveis que preveurà els deures i les obligacions d’aquests professionals.

Álvarez Marfany va admetre que el país té dificultats perquè arribin alguns especialistes mèdics i que cal cercar fórmules per atreure’ls. I segons va explicar el director general del SAAS, Andor­ra ja “no és atractiva” per a alguns professionals i el que cal és “fer convenis amb institucions de fora del país i que aquests metges també puguin treballar o formar-se en aquestes institucions”.

La reforma també preveu la implementació de la cartera de serveis sanitaris. El ministre va assenyalar que només es finançaran actes mèdics que tinguin evidències científiques i les accions que estiguin protocol·litzades. Va advertir, sense especificar quines, que “els serveis i prestacions que siguin de confort i els de poca evidència científica no seran finançats per la sanitat pública”.

Álvarez Marfany va indicar que cal fer pedagogia respecte que el sistema sanitari “és car i s’ha de finançar” i que el que necessita “és que sigui eficient” perquè el ciutadà aporti de “bon grat el que faci falta”. Per buscar aquesta eficiència en la despesa, també s’apostarà per les polítiques de prevenció.

Respecte al calendari, creu que aquest any es podrà definir la cartera de serveis, el reglament d’acreditacions, implementar la història clínica compartida i el reglament de l’hospital. Abans que acabi la legislatura estarà en marxa el doble accés al sistema i el conveni amb els prestadors.

tracking