Josep Roca

“Hi ha projectes que demostren l'interès de l'inversor estranger”

El president de l'Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra afirma que tot i el predomini dels treballs finançats per l’administració, el sector privat comença a remuntar

“Hi ha projectes que demostren l'interès de l'inversor estranger”Xavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Josep Roca és, des d’aquest mes de juliol, el nou president de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda). L’entitat, amb més d’un quart de segle de vida, agrupa una trentena d’empreses del sector, és a dir, prop del 85% del total. Fins ara assumia el càrrec de vicepresident.

Com afronta el nou repte?

Amb moltes ganes i il·lusió. Són moments delicats per al sector, però creiem en el país i hem de funcionar. Amb la crisi, a les empreses no els ha quedat cap més remei que readaptar-se al mercat. I des de l’associació seguirem defensant els interessos comuns dels associats, no particulars. Sempre pel bé del col·lectiu.

Pel que fa a la mà d’obra, sembla que hi ha una certa estabilitat. Ha començat a remuntar la inversió privada?

Costa, però hi ha inversors que encara creuen en el país. Recentment s’han iniciat diversos projectes privats. Tenim en camí el Falgueró, la Cabeca, la Querola. Sembla que malgrat la crisi, la cosa s’està movent. A més, hi ha d’altres projectes que demostren l’interès de l’inversor estranger a Andorra, com seria el cas de l’Aquapark.

Però l’administració és el principal inversor. Com afecten els problemes amb els retards en els pagaments de les factures?

Efectivament en alguns períodes de tensions de tresoreria hem viscut situacions de retard, tot i que és puntual. La llei estableix un termini de 60 dies des de la prestació del servei. A la pràctica, aquest termini se sobrepassa lleugerament, a causa d’uns procediments interns entre els departaments de Govern.

S’hi pot fer alguna cosa?

El que hem proposat a Govern, conjuntament amb la Cambra de Comerç és crear un sistema informàtic a mida de qualsevol país veí, com Catalunya, on l’accés a la contractació publica i el seguiment de les factures pendents de cobrar es fa via internet. Això permetria als licitadors de l’administració poder accedir segons la seva qualificació administrativa als concursos on-line, així com poder fer el seguiment del procés en què es troba el pagament de les seves factures. Alhora que el sistema hauria d’incloure el pagament d’interessos de demora, tal com estableix la llei de pressupost anualment.

Quins altres projectes tenen en marxa?

Una actualització de la Llei de contractació pública. Aquest tipus de lleis a tots els països tenen actualitzacions periòdiques. Aquest Govern i l’anterior, mitjançant els ministres d’Ordenament i de Finances, han anunciat diverses vegades que avançaran en aquesta qüestió. Entenen que cal modernitzar la llei segons les recomanacions europees en matèria de transparència, modalitats de contractació, informatització dels processos, garanties, etc. Alhora també treballem, amb el Col·legi d’Arquitectes, per tirar endavant una llei de l’edificació.

En què consistirà?

Estem en plenes reunions. Pretén regular les garanties dels edificis acabats. Ara funcionem a base de sentències de la Batllia. El que es pretén amb aquesta llei és delimitar la responsabilitat de cadascú. Si és defecte constructiu, si és de projecte... Hem fet un consens amb els associats per fer un esborrany, que acordarem amb els arquitectes i és el que presentarem a l’administració. De moment sembla que hi ha predisposició.

L’acord d’associació amb Europa. Com a associació ja tenen algun posicionament?

Encara no participem en les reunions sectorials. Entrarem quan es comenci a negociar amb Europa la lliure circulació de serveis. L’acord d’associació, teòricament, al nostre sector no ens hauria d’afectar gaire. Sí que ens permetrà accedir a licitacions europees, el que en teoria ens beneficiarà. També hi podran accedir les empreses de fora, però el mercat és tan petit que és difícil que vulguin.

tracking