Salut
Josep Casals dimiteix pels desacords amb l'equip que du a terme la reforma
El director de Salut va dimitir el passat divendres disconforme amb la política del trident format per Álvarez, Piqué i Rascagneres
El director del departament de Salut, Josep Casals, va presentar el passat divendres la seva dimissió al ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Ho va fer disconforme amb les polítiques que vol dur a terme l’equip de treball que té com a objectiu reformar la sanitat, segons van explicar fonts properes al ministeri. Concretament, Casals hauria justificat la seva decisió en les divergències que té amb els membres que han de ser a la comissió mixta per reformar la sanitat i que malgrat que encara s’ha de fer realitat ja està actuant “de facto”, tal com va assegurar dilluns el ministre Álvarez en la seva compareixença davant de la comissió parlamentària de Sanitat. Les diferències de criteri del trident que conformarà la comissió mixta –encapçalats pel ministre de Salut, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i el president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres– amb les de Casals són la causa de la dimissió, segons les mateixes fonts.
Casals, que va preferir no fer, de moment, cap declaració, era l’únic membre de l’equip director de Salut anterior a l’arribada del ministre Álvarez, que al gener va substituir l’anterior titular de la cartera, Rosa Ferrer, que encara es mantenia en el càrrec. La del dimissionari va ser l’única gran absència de responsables del ministeri, del SAAS i de la CASS en la compareixença davant els consellers generals on el ministre va presentar les línies mestres de la reforma sanitària.
Nomenat per Cristina Rodríguez
Josep Casals va ser nomenat director del departament de Salut l’any 2011 de la mà de la ministra Cristina Rodríguez, quan era titular de la cartera en el primer mandat del Govern demòcrata. Abans d’assumir el càrrec, havia estat director del departament de Desplegament Estratègic d’aquest ministeri on té plaça de funcionari. Casals es va mantenir com a director de Salut després de la marxa de Rodríguez i l’arribada de Rosa Ferrer.
ELS PSICÒLEGS, "SATISFETS AMB RESERVES" PER SER DINS LA CARTERA DE SERVEIS
El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández, es va mostrar ahir satisfet per l’anunci del ministre de Salut que aquests professionals formaran part de la cartera de serveis de la sanitat. “En fem una primera lectura molt positiva, perquè hem aconseguit una fita que fa temps que veníem buscant”, va indicar Fernández, que va mostrar certes reserves, ja que “falta concreció a l’hora de dir com es farà i tampoc coneixem els criteris d’accés a la cartera de serveis”. El president del Col·legi no està conforme amb l’anunci que serà un especialista (un psiquiatre va dir el ministre) qui derivi els pacients al psicòleg. “No hem de dependre de cap derivació, tenim capacitat de diagnosi”, va dir, i es va mostrar obert a parlar amb el ministeri per concretar l’entrada a la cartera.
MARTÍ CONVIDA L'OPOSICIÓ A PRESENTAR UNA ALTERNATIVA A LA REFORMA
El cap de Govern, Toni Martí, va criticar ahir els grups parlamentaris de l’oposició que dilluns van qualificar de poc concreta la presentació de les línies bàsiques de la reforma sanitària que el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va fer als consellers generals per intentar sumar-los a un pacte d’Estat. “En política, per poder criticar un pla n’has de tenir un d’alternatiu. De moment no en veig cap”, va indicar Martí, abans de participar en el ball de l’esbart Santa Anna, un dels actes principals de la festa major d’Escaldes-Engordany. El cap de Govern va defensar unes mesures que estan planificades “a curt, mig i llarg termini” i que han de “fer sostenible el sistema, mantenir a ratlla el dèficit i no seguir esgotant les reserves”.
Martí va recordar que “aquestes reformes són per al poble i que es faci política amb això no el beneficia”. El cap de l’executiu va admetre que, de moment, “no tenim sort amb els pactes d’Estat” i que si aquest és possible, “millor”, i si no, “l’assumirem ja que som qui tenim la responsabilitat de governar”. Tot i que Álvarez va parlar de la tardor com a termini per tancar el pacte, Martí va indicar que si els grups “em volen veure a l’agost, estic a Andorra”.
Respecte al dèficit sanitari, el líder de DA va recordar que malgrat que les cotitzacions no s’augmentaran més aquesta legislatura, “hi haurà un moment, quan la situació econòmica sigui bona i perquè s’ha de garantir les reserves, que s’haurà de fer”. Martí va defensar mesures com la penalització per a qui opti per escollir el metge especialista, la història clínica compartida i els canvis en la manera de convencionar els metges com un bon punt de partida per a una reforma que “racionalitza i no retalla”.