Turisme
Les primeres proves avalen el ràfting al Valira
El principal escull és el cabal però els indicis apunten que “és més viable del que pensàvem”
Les primeres proves que formen part de l’estudi que ha de determinar la viabilitat d’establir un parc d’aigües braves per a la pràctica del ràfting i altres disciplines esportives al riu Valira han estat positives. Així ho assegura Lluís Rabaneda, un dels socis principals de l’empresa RocRoi, companyia encarregada de realitzar les anàlisis. Tot i que reconeix que les investigacions no estaran enllestides fins al mes de setembre, quan entregaran l’informe a Govern, afirma que les sensacions són bones.
El projecte, presentat a finals de juny, preveu la creació d’un recorregut d’onze quilòmetres, des d’Escaldes-Engordany fins a Sant Julià de Lòria, creuant la capital. La instal·lació s’albira com un atractiu turístic important per als mesos d’estiu, de maig a agost, amb l’afegit que estaria situat en un entorn urbà, un fet diferencial respecte a la resta de traçats d’aquestes característiques.
La principal preocupació per als tècnics és el cabal del riu. “Amb el del maig no hi ha problemes, però al juny i juliol n’hi pot haver”, afirma Rabaneda, ja que són mesos amb menys pas d’aigua al Valira i que pot complicar la pràctica del ràfting, hidrospeed o caiac, les modalitats previstes inicialment per desenvolupar l’activitat. “Hem de conèixer bé els cabals reals que hi ha, que no siguin puntuals d’un moment concret en el qual fem les proves”, exposa. Això passaria per obtenir informació històrica, un requeriment que l’executiu ha de satisfer.
A hores d’ara s’han fet “tres baixades” pel Valira per tal d’agafar informació per a l’estudi. La primera es va fer el 21 de juny, quan es va presentar públicament el projecte, i la darrera fa pocs dies, ja al mes de juliol, quan el flux d’aigua a priori és més reduït. Tot i això, Rabaneda afirma que totes tres “han estat amb el mateix cabal i això ens dóna cert optimisme”, ja que hi ha més aigua de la prevista inicialment, fet que fa que l’activitat sembli “més viable del que pensàvem” inicialment. De tota manera es mostra prudent, ja que pot ser que es tracti d’un fet esporàdic.
Paper de FEDA
Un cop es tingui tota la informació “ens haurem de posar en contacte amb els interlocutors per si podem tenir una finestra de temps, de dues o tres hores al dia, amb més aigua garantida”. Rabaneda es refereix al fet que, tal com passa al tram d’entre Llavorsí i Sort del riu de la Noguera Pallaresa, des de les companyies elèctriques –en el cas andorrà, FEDA– es deixa anar més aigua des de les preses per augmentar puntualment el volum d’aigua i poder realitzar les activitats amb més comoditat.
A banda, s’hauran de fer millores al riu, per tal de garantir la seguretat. En aquest àmbit “s’ha d’avaluar que hi hagi accessos cada certa distància”. La problemàtica en aquest cas vindrà donada perquè en algunes zones “més que un riu és un canal”, ja que hi ha trams cimentats.
L’estudi definirà si l’activitat és realitzable “en l’àmbit recreatiu i esportiu”. En aquesta línia, Rabaneda no tanca la porta que en el futur es puguin acollir proves esportives d’alt nivell, com campionats del món. De fet, la federació i el Club Andorrà de Canoa i Caiac ja van mostrar la seva satisfacció per al projecte, que els podria servir per entrenar a alt nivell sense haver de marxar del país.