Consell General
L'intercanvi de dades fiscals es realitzarà d'inici amb 36 estats
Ratificat per unanimitat el conveni d’assistència administrativa mútua en matèria de fiscalitat
Andorra via acord multilateral inicialment intercanviarà dades fiscals amb totes aquelles jurisdiccions que fins a la data ja hagin subscrit l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la Unió Europea i també amb totes aquelles amb les que Andorra disposa d’un conveni internacional en matèria fiscal, és a dir, d’un conveni de no doble imposició o d’un acord d’intercanvi d’informació fiscal. Concretament, són 36 els estats que entren dins d’aquests requisits i que han ratificat el conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal. En total són 83 els països que l’han signat, 67 dels quals l’han ratificat. En breu se sumarà Andorra després que ahir el Consell General ratifiqués per unanimitat un acord que el Govern va signar fa tres anys. Segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la defensa que va realitzar del conveni, Andorra s’ha reservat aquesta fórmula i amb els estats que no compleixin aquests requisits s’haurà d’arribar a convenis bilaterals per intercanviar les dades fiscals.
Cinca va demanar “un suport unànime” per a un conveni, que el Govern va signar el 2013, que “suposa un pas més en el camí iniciat per Andorra cap a la transparència i la cooperació i un senyal inequívoc dels compromisos que es volen anar assumint”. L’executiu el va rebre pràcticament en la seva totalitat. Només hi va haver un retret, el de la consellera general d’SDP adscrita al grup mixt, Sílvia Bonet, que va criticar la tardança entre la signatura del conveni i la ratificació. “Han passat gairebé 1.000 dies des que es va signar i no ens podem permetre demostrar que no hi ha un interès de debò en la transparència”, va indicar Bonet, que va rebre per part de Cinca un contundent “en aquest temps no hem estat de braços plegats”. El ministre va argumentar que en aquests tres anys s’han signat diversos convenis de no doble imposició i que s’ha legislat sobre fiscalitat per justificar el pas del temps.
Des del PS, el conseller general Gerard Alís va indicar que el conveni ratificat és un text clau per poder homologar Andorra davant la resta de països i organismes supranacionals, ja que es tracta “d’un instrument multilateral que defineix les diferents formes de cooperació en aquest àmbit que ha esdevingut el nou estàndard per a l’intercanvi d’informació en matèria fiscal”.
El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va defensar el sí de la seva bancada recordant que la ratificació és un pas més per consolidar una plaça financera cada cop més sòlida.
Per últim, des de DA, el conseller general Carles Ensenyat va destacar que el conveni marca “un terreny de joc global i equilibrat en matèria fiscal” per a tots els estats que l’han ratificat.
EL MINISTRE ÁLVAREZ NO SAP SI HI HAURÀ SUBSTITUT DE CASALS
El ministre de Salut i Benestar, Carles Álvarez Marfany, a preguntes dels periodistes un cop finalitzada la sessió del Consell General, va admetre que encara no té el nom del substitut del director de Salut, Josep Casals, que divendres passat va presentar la dimissió. No només no sap el nom, sinó que encara no té decidit si posarà una altra persona en el seu lloc o mantindrà l’actual equip que porta la direcció del ministeri. El titular de Salut va indicar que durant l’estiu s’analitzarà la situació i es decidirà la reestructuració del departament, ja que Casals ha de tornar a la plaça de cap d’àrea que ocupava abans de renunciar a la direcció de Salut. Si finalment s’anomena un nou director, Álvarez tampoc sap encara si es tractarà d’una persona ja adscrita al ministeri o de fora.
D’altra banda, el ministre va negar que la dimissió de Casals hagi estat conseqüència de les diferències de criteri que pogués tenir amb ell i els rectors del SAAS i la CASS. “Ha marxat per cansament”, va indicar.