Turisme
L'ocupació creix al juliol i s'espera que s'apropi al 80% durant l'agost
L’entitat calcula que el mes vinent s’assolirà una ocupació als establiments d’entre un 75 i un 80%
Les perspectives d’ocupació de la Unió Hotelera d’Andorra per al mes d’agost són molt positives. Així ho assegura Manel Ara, membre de la junta directiva de l’entitat i director de l’Hotel Hesperia de la capital. “L’agost es presenta molt bé”, afirma. “L’any passat vam fer al voltant del 74% a tot el país, i calculem que enguany farem entre un 75 i un 80%”, assegura Ara.
La previsió, doncs, és esperançadora, més encara pel fet que “és difícil que a l’agost pugi l’ocupació perquè les xifres que ja tenim són molt elevades”. En aquest sentit, el marge de millora és més reduït que en altres mesos com el juliol, quan generalment es reben menys turistes.
Les raons que motivarien aquesta millora del proper mes són diverses. D’una banda “l’evolució econòmica que hi ha a Espanya, que revifa una mica i ens ajuda”, assenyala. El context sociopolític també juga a favor del sector turístic, ja que els conflictes al Mediterrani, Orient Mitjà i l’intent de cop d’Estat a Turquia fan que els ciutadans europeus “s’estimin més anar a un lloc menys conegut però més segur com Espanya, i això de retruc és positiu per a nosaltres”, afirma. En aquesta línia apunta que les previsions d’ocupació de la costa mediterrània són molt elevades: “Les dades diuen que faran rècord”, reconeix. La part negativa, però, és que “la quantitat mitjana de despesa és més baixa”. Aquest factor, però, es podria acabar minimitzant perquè “no tenim dades fiables de com serà el comportament del client que vindrà aquí des d’Espanya”.
A parròquies centrals
Tot i que no té una previsió específica per parròquies, sí que reconeix que espera que es mantingui la tendència dels darrers anys. És a dir, un nombre de visitants força més elevat a les parròquies centrals, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que no pas a les altes, on a més alguns establiments no obren a l’estiu. El motiu és que és als voltants de la capital “on hi ha el gruix de l’oferta” en aquesta època.
Els comportament dels visitants estivals també hi influeix, ja que “a partir d’allà fan rutes pel país”, amb una mobilitat molt més senzilla que no pas a l’hivern a causa del clima, cosa que fa que aleshores “la gent vulgui estar més a peu de pistes”. El tipus de públic també és diferent. Ara apunta que a l’hivern “sobretot és de compres i esquí”, mentre que el d’aquesta època està més enfocat a “la natura”.
Pel que fa al perfil, Ara indica que “l’impacte del Tour l’ha fet variar” al juliol respecte al que és habitual amb un visitant més esportista i de parelles, però que a l’agost es recuperarà l’habitual, més familiar i partidari de fer excursions i visites culturals a diferents indrets.
Gran juliol
Tot i que des de la Unió Hotelera encara no disposen de xifres concretes d’ocupació del mes de juliol, Manel Ara expressa que “la sensació és molt bona” tot i les diferències entre parròquies. En concret, la perspectiva és que s’hagi produït “entre un 10 i un 15% més d’ocupació” que el mateix mes de l’any passat.
La raó més important, a parer d’Ara, són “principalment els grans esdeveniments”, com el Cirque du Soleil i el Tour de França. En aquest darrer cas felicita la promoció que es va fer del pas de la cursa pel Principat i creu que als turistes “el Tour els hi ha entrat molt”, i es mostra optimista per aquest efecte a llarg termini. “L’exposició a la televisió jo crec que a poc a poc anirà beneficiant” de cara a portar més visitants en el futur.
PREVISIÓ DE CUES DURANT TOT EL CAP DE SETMANA
El Servei de Mobilitat d’Andorra preveu que hi haurà cues durant tot el cap de setmana, tant d’entrada com de sortida del país. Ahir, de fet, ja es van registrar les primeres retencions. Va ser d’entrada al país, d’uns cinc quilòmetres, des de la frontera del riu Runer fins a Sant Julià de Lòria, des de les 7 de la tarda. En canvi, de sortida no es van produir incidències, segons Mobilitat, perquè la sortida va ser regular i no gaire massiva.
Pel que fa a la jornada d’avui, s’auguren problemes d’entrada des de les 11 del matí fins a les 2 del migdia, amb “trànsit dens amb possibles retencions”, a la frontera hispanoandorrana i de les 9 a les 13 hores al Pas de la Casa. En relació amb les sortides, s’espera “trànsit dens amb retencions” a ambdues fronteres durant tota la tarda, a partir de les 16 hores. Finalment, diumenge, de 10 a 16 es pronostica trànsit dens d’entrada al riu Runer, i de 9 a 13 hores a la frontera amb França. Les incidències de sortida es preveu que siguin a la tarda.