Activitat econòmica

El terreny per construir es va doblar el 2015

La superfície autoritzada per a obra creix un 128% respecte al 2014, encara que segueix lluny dels nivells d’abans de la crisi

El terreny per construir es va doblar el 2015Xavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de la construcció va repuntar el 2015. Tot i això segueix molt lluny de l’època àlgida. La superfície total autoritzada per a la construcció d’edificis de nova planta durant l’any 2015 va augmentar un 128% respecte al 2014, fins als 45.350 metres quadrats, tal com va fer públic ahir el departament d’Estadística. Un increment molt notable, però que com els mateixos experts fan notar encara està a molta distància dels per exemple 111.000 del 2006. O del rècord del 2004, quan es va arribar als 605.751 metres quadrats. Les xifres de l’any passat s’expliquen principalment per la pujada dels habitatges plurifamiliars a Sant Julià de Lòria.

Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), defuig un discurs triomfalista: “Si hi ha una o dues promocions urbanístiques importants es distorsiona l’estadística. La millora respecte al 2015 és evident, però estem lluny de poder llançar les campanes al vol.” Des de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), el portaveu i gerent, Víctor Filloy, recorda a més que les dades “són de superfície projectada, que no vol dir que s’acabin executant”. Filloy, però, creu que “és una bona notícia”, ja que “reflecteix que com a mínim l’any passat es va despertar una mica l’interès per tirar endavant obra nova”. Un dels motius que explicarien l’increment, al seu parer, és que “l’economia interna del país està millorant”. “Si hi ha interès per fer obra nova és que la confiança en el país s’està recuperant”, valora.

Tot i l’augment de metres quadrats, el nombre de permisos atorgats va disminuir l’any passat. Dels 34 del 2014 es va passar als 29. Per tipologia de les construccions, la gran diferència rau en els habitatges plurifamiliars. Tots sols van compensar la caiguda de les altres dues modalitats, xalets en un 2,9% i altres en un 13,3%, i són la causa de la pujada. En concret van passar dels 5.616 metres quadrats el 2014 als 32.026 l’any passat, un 470% més. Per Galobardas, la dada s’ha d’agafar amb cautela i recorda que es va produir una situació similar de “distorsió quan es va aprovar el projecte de la Cabeca” a Encamp.

Per parròquies, Sant Julià és la que absorbeix quasi la meitat del pastís. Dels 45.350 metres quadrats autoritzats, 21.847 van ser a Laurèdia. L’augment respecte a l’any passat és d’un 624%. També Encamp i Andorra la Vella experimenten un augment significatiu, del 286% i 217%, respectivament, encara que el volum total que van autoritzar és molt menor: entre les dues parròquies, 13.973. En canvi, la superfície autoritzada a Canillo queda en uns residuals 169 metres quadrats, i a la Massana únicament es va donar el vistiplau a 647.

Menys cessió

D’altra banda, des de l’Acoda es reitera la petició a l’executiu de reduir la cessió de terreny que s’ha de fer als comuns quan es vol executar obra nova. “Ens trobem amb comuns que obliguen a cedir el 15% del terreny, que és una quantitat molt significativa”, valora Filloy, que cita el cas d’Ordino. La proposta de l’entitat passaria per rebaixar-lo a un 5%, una quantitat més assumible. L’alt volum de terreny que s’ha de cedir, a més, creu que “pot ser que freni algun privat a l’hora de fer una inversió”, al mateix temps que revela que “en molts d’aquests comuns que demanen un 15% no els entra cap projecte”. Finalment, demana “homogeneïtzar” la xifra entre les parròquies per tal d’evitar que hi hagi diferències i greuges comparatius d’unes respecte de les altres.

tracking