Salut pública
L'hospital va donar a un nounat biberons caducats feia 23 dies
Els pares d’una nena nascuda la setmana passada asseguren que al nadó li van donar un producte amb la data vençuda de feia 23 dies
L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va donar llet caducada de feia tres setmanes a un nadó. Així ho denuncien els pares de la nena, nascuda dimecres passat, 27 de juliol, al centre hospitalari. En concret li van subministrar fins a “tres dosis de 10, 30 i 25 mil·lilitres” del producte, assegura el pare, Xavier Diz, que hauria d’haver estat retirat de la circulació el 4 del mes passat. L’infant, sortosament, es troba en perfecte estat de salut.
“Ens van portar uns quants potets de llet per a nadons i una de les vegades que la mare n’hi va donar es va adonar que estava caducat”, explica Diz. “Ens vam espantar molt per si a la nena li podia passar alguna cosa. Tenia unes hores i pesava només dos quilos i mig”, relata el pare. Un cop assabentats de l’errada mèdica “vam demanar parlar amb els responsables d’infermeria i de la planta”. La resposta que asseguren que els van donar encara els va indignar més. “Una de les infermeres va dir que no passava res, que ella a vegades s’havia menjat iogurts caducats. Però és clar que no és el mateix un adult que una nena que acaba de néixer”, afirma la mare, Alexandra Escalé. A banda, van demanar que s’analitzés la llet per conèixer quin grau de perillositat tenia, però “ens van dir que els resultats tardarien tres setmanes a arribar”, reconeix Escalé. Tot i això, van constatar que “se li quedaven trossos blanquets a la boca” a causa de prendre el biberó. Una situació que asseguren que no passa des que la nena pren llet en bon estat.
L’espant dels progenitors els va portar a preguntar per les conseqüències de la ingesta de llet caducada. “Possible malestar, febre, diarrea, vòmits...”, assenyala Escalé. Les discussions amb el personal van acabar fent que controlessin “cada quatre hores” la nena. “Per sort no va tenir febre, perquè si no li haurien hagut de donar sèrum i antibiòtics”, assenyala la mare.
Nervis
L’estrès causat per la preocupació dels efectes de la ingesta van afectar els pares. “Vam passar una nit de gossos pels nervis i la meva dona fins i tot es va desmaiar”, afirma Diz. Des d’aleshores són molt curosos amb tot el que li donen a la nena, fixant-se en el més mínim detall per tal de protegir-la. Més encara sent el primer fill que tenen.
Una de les situacions que més els van fer enfadar és que “cap responsable es va disculpar en un primer moment, només ens deien que no passava res, però van retirar tots els biberons i van controlar molt més la nena, fet que encara ens donava més sensació d’inseguretat”, explica Diz. Això va fer que es posessin en contacte amb una alta instància política del país per traslladar-li el malestar i explicar-li el cas. La disculpa va arribar ahir a la tarda via telefònica, amb una trucada del ministre de Salut, Carles Álvarez. Abans d’això, però, ja havien redactat una carta dirigida als responsables del centre sanitari per tal de demanar explicacions i una disculpa per escrit on s’assumissin les responsabilitats. Tot i la trucada del ministre, avui mateix asseguren que enviaran la carta perquè “les disculpes només són verbals i volem alguna cosa més formal”. També al mateix hospital, abans de rebre l’alta mèdica, van rebre l’assumpció de responsabilitats “de la cap de la planta”, disculpes reiterades d’un pediatre “que vam agrair, tot i que no era culpa seva”, i el tracte “molt bo” d’altres professionals.
Altres afectats
Amb tot, la família també es pregunta durant quants dies l’hospital va subministrar el producte caducat a altres nens que van ser alimentats. “Si la llet estava caducada de feia tres setmanes, a quants nens els en van donar?”, exclama Diz, que afirma que va parlar amb tota la resta de famílies que es trobaven a la zona de maternitat per explicar-los la situació “i que vigilessin”. “L’últim que esperes és anar a l’hospital i que t’enverinin amb coses caducades”, conclou el pare.