col·laboració
La llei de cooperació vol impulsar mancomunitats en àmbits com cultura o esport
Per a la mobilitat del personal caldrà la consulta de la Comissió Consultiva quan hi hagi implicat el Govern
El projecte de Llei qualificada de col·laboració entre l'Administració General i els comuns estableix la possibilitat que els comuns creïn mancomunitats de serveis i especialment, tal com s'especifica, en matèria d'aigües, enllumenat o neteja pública i escombreries, on ja hi ha aquesta col·laboració, de fet, i també en altres qüestions com ara cultura o esport. El text, que ha estat publicat al Butlletí del Consell General, també estableix que per a la mobilitat del personal caldrà la consulta de la Comissió Consultiva quan hi hagi implicat el Govern.
El projecte de Llei qualificada de col·laboració entre l'Administració General i els comuns determina que "un mètode de gran interès" per assegurar la cooperació entre els comuns i altres corporacions locals i permetre l'optimització de recursos és la mancomunitat de serveis. Així, el text preveu aquesta fórmula de cooperació, totalment voluntària, regula la creació d'aquestes mancomunitats i especifica que són especialment interessants en matèria d'aigües, enllumenat públic, sanejament i clavegueram o neteja pública, que de fet ja es donen, i en parla d'altres com trànsit, circulació, cultura i esport.
També es determina que un altre dels instruments principals que es poden utilitzar per potenciar la col·laboració entre l'Administració General i els comuns i les altres administracions públiques, i entre els mateixos comuns, és "el dels convenis de col·laboració" i en regula el procediment, el contingut, els efectes i el control dels convenis.
Un altre aspecte que també es regula, tal com ja es va avançar, és la mobilitat del personal entre administracions i es fixa que cal la consulta prèvia per part del Govern de la Comissió Consultiva de la Funció Pública, i de "les mesures que els comuns han considerat oportunes pel que fa al seu personal". També es determina les modalitats de mobilitat i què es pot fer "a través de la reubicació individual o col·lectiva per raons d'interès públic, de la comissió de serveis, o de qualsevol altra modalitat" prevista a la Llei de la Funció Pública. També es fixa que aquesta mobilitat del personal de l'Administració General i dels comuns està supeditada a l'aprovació o l'atorgament previs d'una norma o un conveni entre les parts, que estableixi els llocs de treball objecte d'aquesta possibilitat, entre altres requisits. A més a més, en aquest apartat, també es parla de la formació perquè el personal de les diferents administracions puguin gaudir de la formació que se'n faci en una altra.
A l'últim, el text fixa que l'Administració General i els comuns s'han de facilitar mútuament la informació que "estigui al seu abast i que resulti necessària perquè cada part pugui exercir adequadament les seves competències".