Ciutadania i medi ambient
Conflicte per una canonada trencada on va el clavegueram
Un veí d’Engolasters denuncia que uns operaris comunals li van trencar una canonada i que des de llavors s’aboquen aigües residuals
El comú d’Escaldes-Engordany i un veí d’Engolasters protagonitzen un enfrontament des de fa mesos per la connexió de la casa d’aquest darrer amb la xarxa de clavegueram. Segons va fer públic en un article publicat ahir pel Diari, el veí en qüestió, Albert Salvadó, denuncia que el mes d’abril passat uns operaris del comú li van trencar unes canonades i que, per tant, des de llavors les aigües residuals procedents de casa seva s’estan abocant al medi natural. Salvadó defensa que malgrat posar-se en contacte amb el comú i amb el departament de Medi Ambient del Govern no ha pogut obtenir cap resposta ni s’ha posat remei a la situació.
No obstant això, des de la corporació es defensa una versió del tot diferent. Segons va detallar la cònsol major, Trini Marín, la responsabilitat és de Salvadó, que mai va arribar embrancar les canonades a la xarxa de clavegueram i, per tant, “ha estat 16 anys contaminant el medi”. La cònsol va relatar que la situació va sortir a la llum gràcies als treballs de neteja que operaris comunals estan fent a la zona del camí del bosc de la Devesa per tal de recuperar l’antic camí comunal que comunicava Escaldes amb Engolasters. Marín assegura que en trobar les canonades i adonar-se que hi sortia aigua residual van avisar els tècnics d’urbanisme. Després d’inspeccionar la zona, consideren que hi ha una part dels tubs que no s’utilitzen i per tant comencen a desmuntar-los. És llavors quan el veí “va sortir cridant que allò era una propietat privada i que els terrenys eren seus”.
Obligació del privat
Marín, però, assegura que els terrenys són de titularitat comunal i assegura que quan Salvadó es va posar en contacte amb ells se’ls va atendre i es van posar a treballar per posar-hi remei. “El vaig atendre i ningú li va faltar al respecte. Ell m’explica que tenia un permís verbal d’un altre comú per poder tenir les canonades així, però li vaig dir que no podia ser i que és obligació del propietari fer l’embrancament als col·lectors de la xarxa de clavegueram”. A més, va remarcar, en el projecte constructiu del seu immoble hi constava que disposaria d’una estació de bombeig de les aigües residuals cap al col·lector de la urbanització “i no hi és”.
Davant d’aquesta situació, el comú també es va posar en contacte amb el ministeri de Medi Ambient per tal de gestionar la problemàtica conjuntament. De fet, des de l’executiu es va fer arribar un històric de totes les actuacions realitzades en les quals hi consten els contactes amb el comú, la realització d’analítiques que van confirmar que el que s’abocava era aigua residual, també s’explica que es va intentar fer arribar una carta al veí per recordar-li que havia de sol·licitar al comú l’autorització per embrancar-se a la xarxa secundària de col·lectors, però que no se’l va poder localitzar. Des de Medi Ambient es va reiterar que s’han fet les actuacions “pertinents” per determinar l’origen i les característiques del vessament i que “s’ha estat en contacte amb el senyor Salvadó per informar-lo de les seves obligacions”.
Per tot plegat, la cònsol major va explicar que se li farà un requeriment perquè “arregli la seva sortida d’aigües residuals i l’embranqui amb la xarxa de clavegueram perquè estigui en condicions”, remarcant que “no pot ser que les canonades no estiguessin ni soterrades i que a més s’aboqués porqueria a la natura”. Marín es va mostrar molesta amb la carta de Salvadó, assegurant que la primera voluntat era pactar una solució conjunta, però va assenyalar que “potser vol que li ho arreglem i ho pagui el comú, però no ho farem perquè és responsabilitat seva. Estava fora de la norma i contaminant”.