Energia
Doblar la importació elèctrica depèn de les obres a Espanya
El director de FEDA assegura que la xarxa andorrana ja està preparada per assumir l’increment d’energia però que el país veí ha de fer millores
El projecte que preveu doblar la capacitat elèctrica que el Principat importa des d’Espanya està condicionat per les obres de millora de la xarxa que ha de fer el país veí. FEDA té prevista la construcció d’una nova subestació elèctrica al riu Runer que hauria d’entrar en funcionament l’any 2021 i que serviria per ajudar a canalitzar l’incrementar del volum d’energia que arriba des del sud.
Segons explica el director de FEDA, Albert Moles, Espanya es troba en fase de planificació energètica per més enllà del 2020, quan s’hauria de concretar l’operació. Moles afirma que hi ha conferències amb el ministeri d’Indústria i Energia per “posar dates concretes i per tancar, coordinar i ensenyar el nostre projecte”. Sobre la possibilitat que des de l’Estat espanyol hi hagués retards en la culminació de les obres, el director de FEDA recorda que “sempre han acabat totes les obres quan s’havien de fer”. De tota manera, es mostra tranquil pel fet que “si no és el 2021 serà el 2022, no hi ha problema”, en el sentit que des d’Andorra no hi ha una necessitat extrema de rebre aquesta energia suplementària.
De fet, i a diferència d’Espanya, el Principat no ha de fer inversions per distribuir l’electricitat adquirida per la resta del país. Amb la infraestructura actual, el director afirma que “no cal fer cap gran inversió a la xarxa”. “La capacitat entre el riu Runer i la Margineda crec que la podem multiplicar per quasi dos respecte del que estem portant ara”, apunta. I hi afegeix que des de la Margineda fins a la central de FEDA “es pot multiplicar per 2,5 o 3”, i avança que “a 10 o 15 anys vista no caldria fer res més”.
Gran inversió
La subestació elèctrica del riu Runer és la principal inversió que afrontarà FEDA entre el 2016 i el 2025, tal com va presentar la companyia fa poc més d’un mes. Tindrà un cost d’entre 20 i 25 milions d’euros, d’una despesa total que es preveu, d’entrada, de 139 milions i que també inclou la planta de cogeneració de la Comella, prevista per entre el 2019 i el 2020. De tota manera, la inversió total podria incrementar-se fins als 240 milions si s’aconsegueix captar inversió privada, que aniria enfocada a la creació d’electricitat a partir d’energies renovables. L’objectiu final de la companyia és aconseguir que el 33% de l’energia que es consumeix es generi al país. Aquesta voluntat respon, entre d’altres raons, a la previsió que el preu de l’energia que es compra a Espanya i França pujarà entre un 20% i un 30% els propers anys. De tota manera, els dirigents de la companyia van assegurar que per al consumidor el preu s’incrementarà entre un 1% i un 2%.