Turisme

FEDA intentarà ajudar quan es faci ràfting

Moles obre la porta a estudiar la possibilitat de canviar els horaris de producció d’electricitat

FEDA intentarà ajudar quan es faci ràftingFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El director de FEDA, Albert Moles, minimitza la incidència que la companyia té a l’hora de regular el cabal del Valira, es mostra optimista de cara a la possibilitat de fer ràfting al riu i no tanca la porta a fer canvis en els horaris de producció. Moles respon així a la petició de l’empresa que realitza l’estudi de viabilitat d’aquesta pràctica, Roc Roi, per augmentar la quantitat d’aigua en hores concretes. Tot i això, el directiu reconeix que han de mantenir reunions per analitzar la situació amb precisió.

Moles obre la possibilitat a poder fer petits canvis en els horaris de producció elèctrica, en cas que s’haguessin d’atendre les peticions dels experts en ràfting. “Ara, a l’estiu, quan hi ha poca aigua, el que fem és que en lloc que en baixi poca les 24 hores del dia en baixi molt poca unes hores i produïm electricitat entre tres i sis hores al dia”, explica. Per tant, en la seva opinió es tracta “d’afinar” en quins intervals de temps engeguen les turbines. Ara ho fan “quan l’electricitat és més cara”, però es mostra obert a fer modificacions.

Incidència

De tota manera, indica que “no podem posar més aigua de la que hi ha”, i explica que la quantitat que hi ha en alguns trams està molt poc influïda per l’activitat de la central hidroelèctrica. La zona que està més afectada és la d’Escaldes-Engordany, fins al punt en el qual s’uneixen els dos Valires, quan aleshores l’aigua que arriba de les valls del nord incrementa el potencial del riu. “El tram d’Escaldes a Caldea sí que està molt condicionat per nosaltres perquè pràcticament només baixa l’aigua de FEDA i una mica del Madriu”. Com més avall, però, menys incidència: “A Andorra la Vella, cap al Parc Central, ja hi ha tota l’aigua que baixa d’Ordino i la Massana i el nostre impacte potser és del 50% o menys.” En canvi, a la parròquia de Sant Julià “el que regulem potser només és un 20%” del total.

Tot i això, el director es mostra optimista de cara a la possibilitat que es desenvolupi la pràctica esportiva al país i assenyala que “en els mesos de fosa, que són l’abril, maig i juny, pràcticament no l’afectem. Al juliol una mica i a l’agost una mica més”.

És precisament a la primavera quan està previst que es comercialitzi el ràfting i ja fa uns dies els encarregats de realitzar l’estudi de viabilitat, la companyia Roc Roi, ja van avançar que després de les primeres proves eren optimistes. “Amb el cabal del maig no hi ha problemes, però amb el del juny o juliol n’hi pot haver”, va revelar Lluís Rabaneda, soci de Roc Roi. Aquest volum d’aigua que se suposa que mancaria al juny o juliol, i en el qual FEDA no hi tindria capacitat d’incidència, podria acabar sent menor, en funció dels treballs de millora que es facin en alguns trams del riu per garantir-ne la navegabilitat.

tracking