Saluit

Falta de vigilància del Govern sobre la sida

Som com Som considera que no fa prou per prevenir les malalties de transmissió sexual

Falta de vigilància del Govern sobre la sida

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Som com Som, l’associació que representa el col·lectiu de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, va fer públic ahir un comunicat en què posa en entredit el compromís del Govern per fer front al VIH-sida, les hepatitis víriques i les malalties de transmissió sexual (MTS). L’entitat, que actualment gestiona casos de VIH, lamenta que encara es desconegui quina és la posició del ministeri de Salut respecte a l’estratègia 2016-2021 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) relativa a la sida, les malalties de transmissió sexuals i dels mètodes profilàctics previs a l’exposició. És per això que demana una compareixença pública dels responsables del ministeri en aquesta qüestió, perquè expliquin les mesures previstes per donar compliment a les estratègies de l’OMS. Estratègia que en el cas de les hepatitis víriques és la primera en l’àmbit mundial.

“En els casos de VIH-sida i les MTS, el Govern no ha facilitat cap planning per temporalitzar la prevenció en tots els sectors de la societat, més enllà de les formacions que s’hagin fet, fa temps, a les escoles”, indiquen en el comunicat, i hi afegeixen que Som com Som disposa d’aquests tres projectes i que vol saber si l’executiu també. “Si no els té, ens semblaria molt greu, i si els té i encara no ha fet públic el planning a mitjan 2016 també ens ho semblaria.”

L’associació també vol conèixer quin és el pressupost per enguany en la Jornada mundial per a la conscienciació del VIH-sida i en el tema formatiu. Des del col·lectiu recorden que l’any passat el ministeri de Salut no disposava de pressupost per fer una bona jornada conscienciadora, que el Col·legi de Farmacèutics, a petició del Govern, va contribuir amb els materials i que tampoc no hi va haver formacions. “Entenem que la situació ha canviat molt i que els plans per eradicar la malaltia de cara al 2030 són ambiciosos i Andorra ha de fer-hi front amb materials actualitzats”, diuen.

Sense interlocutor a Salut

L’entitat lamenta que Andorra no disposi de cap associació relativa a la sida i les MTS i anuncia en el comunicat que fins a la creació d’una entitat específica, Som com Som “vol ser un punt de referència i d’informació en aquests temes”, i que per aquest motiu “hem creat un departament dins de la nostra associació amb un expert, amb la finalitat d’informar, assessorar i donar resposta als casos de VIH-sida”.

Des de Som com Som es critica que actualment l’associació no té cap tipus de contacte amb cap tècnic o responsable del ministeri de Salut, “tot i ser l’associació la de referència”. Es tracta d’una situació que “lamentem profundament”.

tracking