Economia
Govern promet a la Cambra pagar a 60 dies a la tardor
Gerard Cadena, tresorer adjunt de la l’entitat, va assenyalar que el Govern s’ha compromès a remunerar els proveïdors en el límit general que estableix la llei
El Govern s’ha compromès amb els empresaris a pagar-los a seixanta dies a partir de la tardor, segons va explicar Gerard Cadena, vicepresident de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i tresorer adjunt de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS). En aquest sentit, Cadena va indicar al Diari que tant la CEA com la Cambra han “iniciat diversos contactes” amb el Govern, així com han mantingut “entrevistes amb el ministre de Finances, Jordi Cinca”. Arran d’aquestes trobades, Cadena, empresari de la construcció i vicepresident de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), va destacar que els consta “que aquesta tardor s’intentarà fer complir amb els 60 dies de pagament”, que és una de las reclamacions de la Cambra. L’entitat demana que l’administració pagui els proveïdors a 60 dies, com marca el termini general, i que no exhaureixi el límit màxim legal de 90. No obstant això, Cinca va assenyalar recentment que el Govern normalment paga els seus proveïdors en un termini de 52 a 63 dies, però que en el cas de l’obra pública hi pot haver més retards. “El circuit és diferent perquè hi ha més certificacions externes i fins que no arriben a Finances poden passar 30 dies”, va manifestar Cinca al juny al Consell General.
En aquesta mateixa línia es va expressar Cadena. En el cas de la realització d’obres, va exposar que els processos són “una mica més complexos” perquè “la factura i la certificació de la construcció han de ser valorades, revisades i aprovades per la direcció facultativa”. És per aquest motiu, segons Cadena, que el termini de cobrament “s’allarga més del que voldrien les empreses”.
Diversificar l’economia
La crisi que hi ha hagut en el sector de la construcció per Cadena denota que el Principat depenia massa d’aquest camp i que, per tant, s’hauria de diversificar l’economia. “És evident que una economia més diversificada és millor per a Andorra i per a tots els sectors, però el que és evident és que aquí estava concentrat tot en uns sectors”, va indicar Cadena. El vicepresident de la CEA i de l’Acoda va relatar que als països veïns la construcció “va tenir un pes dinamitzador”, però en el cas d’Andorra el pes va ser “excessiu”.
Malgrat la crisi que es va viure en l’àmbit de la construcció, Cadena va argumentar que aquest sector es comença a estabilitzar i a créixer un altre cop a poc a poc. En aquest sentit, va relatar que el 2007 hi havia 7.000 treballadors en aquest camp, mentre que ara n’hi ha uns 2.700, però que és el primer cop en deu anys que no baixa el nombre d’empleats en aquest àmbit. “Creixem molt poc, dècimes, però com a mínim la pèrdua de llocs de treball s’ha estabilitzat”, va precisar Cadena.
Això té lloc, segons el tresorer adjunt de la Cambra, perquè les empreses han fet “esforços i sacrificis importants” en matèria “d’acomiadaments, indemnitzacions i reestructuracions de plantilla per fer front a aquesta crisi” que, va recordar, va ser “més accentuada en el sector de la construcció pel fet que estàvem en una bombolla immobiliària i l’esclat va ser més fort”.
Un altre indicador de l’estancament del sector de la construcció és que s’ha reduït el nombre d’autoritzacions per edificar. El 2004 es va arribar a la xifra rècord de més de 600.000 metres quadrats, una dada que queda molt lluny dels 45.000 metres quadrats actuals. “Amb la crisi es va parar tot. En lloc de fer un aterratge suau va ser brusc, una parada en sec”, va ressaltar Cadena. Pel vicepresident de la CEA, s’ha d’invertir en construcció “per moure l’economia”, ja que això també afavoreix els arquitectes, els permisos, les empreses constructores i fins i tot els comuns.
DEMANEN MÉS INVERSIÓ DELS COMUNS
El sector de la construcció demana més implicació dels comuns per reactivar l’economia. “La construcció s’ha d’intentar mantenir, que el Govern ja ho fa”, va expressar Cadena, però va afirmar que “fins ara els comuns no feien inversió i se n’hauria de fer, sobretot de nova”. Cadena va posar en relleu que projectes d’iniciativa privada com ara el Falgueró, a Escaldes-Engordany, serveixen per reactivar la construcció. En aquesta parròquia, les societats Atri i Encaix volen realitzar un macrocomplex immobiliari de luxe de 7.667 metres quadrats de superfície amb un total de 54.217 metres quadrats d’edificabilitat. “Són grans projectes que reactivaran més la construcció”, va dir Cadena. En un altre context, va expressar que des de l’Acoda col·laboren amb la regeneració del parc immobiliari i “ara comença a haver-hi certa part important d’edificacions que tenen uns 30 anys d’existència.” Això comporta que s’hagi de renovar, millorar o corregir elements com ara els aïllaments. A més, va destacar que les noves directives van encaminades a propiciar l’eficiència energètica dels edificis.