Obertura econòmica
La inversió estrangera suma 190 milions des del 2012
El capital forà formalitzat fins al 31 de maig d’aquest any supera els 20 milions d’euros, quasi com el total del primer any complet de l’obertura
Els cinc primers mesos del 2016 sumen 20,3 milions de capital estranger invertit al país repartits entre les 229 autoritzacions atorgades als projectes presentats. Una quantitat que eleva fins a 190,64 milions el total acumulat des que va entrar en vigor la Llei d’inversió estrangera el 19 de juliol del 2012, segons les dades del Govern. Aquest balanç reflecteix el nombre de sol·licituds que s’han acabat formalitzant en la creació d’un comerç o en l’adquisició d’un que ja existia.
El recull de l’executiu al qual ha tingut accés el Diari indica que l’impacte de l’arribada de negocis impulsats per forans es pot elevar de manera important durant aquest exercici, ja que el volum d’inversions autoritzades aquest exercici arriba fins al 31 de maig als 70 milions, i se n’han concretat 20. I la repercussió pot ser major si es té en compte que en global s’ha donat permís per un import de 309,7 milions en els cinc anys de vigència de l’obertura econòmica, segons la declaració inicial de capital que fan els impulsors dels negocis. El que significa que hi ha més de cent milions en propostes planificades que podrien materialitzar-se en qualsevol moment i que encara no s’han tirat endavant d’entre els dossiers de les 2.248 persones que han estat autoritzades a implantar-se a Andorra. Hi ha prop de mig miler de sol·licituds que no s’han concretat encara.
714 negocis nous
En dades exactes per a l’economia nacional l’arribada de capital forà ha representat –sense comptar les dades del 2016 que no figuren en aquest apartat de l’informe– l’impuls de 956 negocis, dels quals 714 corresponen a obertures noves i els 242 restants estan vinculats a l’adquisició d’una empresa ja existent. El recull del Govern especifica també el que aquesta inversió estrangera ha suposat quant a llocs de treball. El global suma 1.042, que gairebé en la seva totalitat, 902, provenen dels negocis adquirits que ja funcionaven, mentre que amb el capital forà se n’han creat 140 de nous en quatre anys.
La comparativa dels cinc anys de recull respecte a la distribució de la inversió estrangera revela que la quantitat més important es va executar al llarg de l’any passat. Les estadístiques oficials mostren que aleshores es van formalitzar negocis per valor de 87 milions d’euros, fets realitat com a resultat de 572 sol·licituds validades. El 2015 es converteix així en el millor exercici per a la concreció d’iniciatives empresarials foranes perquè tot i que va ser el 2014 quan el volum de demandes va ser més elevat, amb 682 per un capital previst de fins a 133 milions, se’n van autoritzar per a un total de 106,6 milions i es van acabar executant inversions per 49 milions d’euros. El creixement ha estat constant des dels gairebé 7 milions del 2012 i el total dels primers cinc mesos d’enguany s’acosta als 27 que es van fregar durant tot el 2013.
Pel nombre de peticions, però, les xifres del Govern revelen que el 2015 va ser l’any que es van tramitar més sol·licituds, amb 748, de les quals només complien els requisits per instal·lar-se al país, que sempre ha de certificar entre d’altres organismes la unitat d’intel·ligència financera (UIFand), 698. I com en tot els exercicis la majoria dels inversors que van presentar un projecte per obrir un negoci a Andorra procedien d’Espanya. Dels 1.799 dossiers que s’han autoritzat des del 2012 per invertir al país, 877 corresponen a nacionals del veí del sud, que han aportat al Principat 104,69 milions d’euros.
El segon lloc en el rànquing pel lloc d’origen dels inversors és per als altres veïns, ja que de França provenien 454 sol·licituds autoritzades que s’han concretat en 31,54 milions. I molt més lluny pel volum de capital se situen Bèlgica, amb 12,4 milions, seguit dels Països Baixos, Alemanya i Rússia. La tendència es manté estable en els cinc anys comparats, amb un creixement del capital que arriba de França i una forta inversió des de Bèlgica d’11 milions l’any passat.
Compra a l'engròs i al detall
El capital estranger s’ha centrat sobretot en dos sectors d’activitat. El de negocis d’activitats de serveis amb 847 propostes i més de 52 milions en inversió i el de venda a l’engròs i al detall que representa 589 sol·licituds formalitzades i quasi 51 milions. Béns immobles i construcció sumen 52 empreses i 22 milions.