Medi ambient
Els focs forestals baixen un 26 per cent durant el 2016
L’episodi de màxim risc d'incendi forestal acaba amb un balanç de 23 incendis, sis menys que en el mateix període del 2015
Els bombers han intervingut en un total de 23 incendis forestals entre l’1 de gener i l’11 d’agost, sis menys que en el mateix període de l’any passat. Són, però, el doble dels que es van produir el 2014 (11) i coincideix amb els números del 2013, en què n’havien comptabilitzat també un total de 23.
Des del cos de bombers, el director adjunt, Jordi Farré, assegura que malgrat que totes les intervencions “han estat ensurts i no s’ha cremat cap bosc, el foc està molt present encara”. I és que recorda que, malgrat que fa anys que no es produeix cap incendi greu al país, “estem al Pirineu, el tipus de combustible i la influència mediterrània ens obliga a donar importància al risc d’incendi”. Apunta que l’episodi més greu ha passat. “Les temperatures de l’agost tendeixen a ser més baixes i cada vegada hi ha menys elements que fan més factible l’incendi”. No obstant això, afegeix, “hem d’estar alerta, no relaxar-nos mai i, sobretot, ser molt prudents”.
Les condicions meteorològiques han afavorit, enguany, que s’hagin produït menys incendis de vegetació. Recorda que només s’ha viscut un episodi important de risc extrem de foc, al vessant central i sud del país, durant la setmana passada. “Les temperatures han estat més baixes”, explica, tot insistint, però, que són moltes més les variables, com el vent i la humitat, que influeixen a l’hora de determinar el perill de foc i, per tant, portar a prendre la determinació d’executar mesures preventives més contundents, com ara la prohibició de fer foc als berenadors comunals o, com en el cas d’Andorra la Vella, la decisió de la corporació de suprimir el castell de focs.
Segons les dades del Servei de Meteorologia del Govern d’Andorra, les temperatures d’aquest estiu han estat per sota de les de l’any passat. En ple centre del país, l’estació automàtica del Roc de Sant Pere ha registrat aquest estiu –entre el 21 de juny i l’11 d’agost– una temperatura mitjana de 20,9 graus, quan l’any passat en el mateix període era de 22,5. La temperatura màxima ha estat de 29,4 graus, 1,1 menys, i la mínima de 13,7 graus, 1,5 per sota. El pic més elevat es va produir el 30 de juliol, en què a l’estació d’Andorra la Vella es va arribar als 34,5 graus. En aquella jornada va arribar una massa d’aire càlid del nord d’Àfrica que anava acompanyada de pols en suspensió. L’endemà, l’anticicló es va desplaçar i això va ajudar a rebaixar els termòmetres. L’altra jornada més calorosa va ser el 19 del mateix mes, en què es va aturar el termòmetre als 34 graus. Pel que fa a l’agost, el màxim són els 33,2 del passat dia 3. També, en la mateixa franja de dies, la humitat ha estat lleugerament per sobre: s’ha passat d’una mitjana d’humitat relativa de 53,1% a 55,6%.
El fet, però, que hagi estat una primavera plujosa ha fet minvar el perill d’incendi, tenint en compte les poques pluges de l’estiu. En els 57 dies, l’estació només ha registrat pluja en 14 jornades. Tot i que és una més que l’any passat, ha plogut menys. L’any passat, a aquestes alçades, havien caigut 127,2 litres. Enguany, fins a 11 d’agost, 93,4.
Pel que fa al vent, s’ha mantingut en la línia de l’any passat, amb una velocitat, de mitjana, de 3,1 m/s. El 2015 eren 2,9 m/s.
TREBALL PER MILLORAR LA COMUNICACIÓ DE LA CREMA CONTROLADA
Govern està treballant en una actualització del reglament de les enceses de foc. L’objectiu és millorar la comunicació, de manera que els cossos de bombers i banders i el ministeri de Medi Ambient puguin donar resposta directa al demandant, reduint els tràmits burocràtics. “Això ens permetrà ser més resolutius i eficaços”, assenyala el director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré.
D’acord amb el reglament actual, qualsevol persona que vulgui fer foc ho ha de comunicar al comú, que rebota la informació a protecció civil que, posteriorment, ho notifica a bombers, banders i Medi Ambient. “Si no diem res, donem per suposat que en som coneixedors. I, en cas que no es pugui fer perquè, per exemple, hi ha risc d’incendi, ho hem de comunicar a protecció civil, que informarà el comú i aquest informarà la persona”, explica. Amb l’actualització del reglament el que es pretén és que, en cas de negativa, tant bombers com banders o Medi Ambient puguin posar-se directament en contacte amb el sol·licitant, sense necessitat de passar per la resta d’actors. “Nosaltres hi som els 365 dies de l’any, però Medi Ambient, no. O potser el sol·licitant ja no hi és quan se li comunica”, justifica Farré. “Hem tingut pocs ensurts per enceses de foc permeses, però focs d’aquests tipus se’n fan”, afegeix. Només l’any passat es van arribar a comunicar 306 cremes.
El reglament prohibeix fer enceses de foc, a excepció dels actes festius –com els castells de focs o els correfocs–, els focs de campament i els treballs agrícoles en què l’ús del foc és imprescindible –quan per exemple no es pot transportar el material vegetal a un gestor de residus. En aquest darrer cas prohibeix, explícitament, efectuar-les en els mesos de gener, febrer, juny, juliol i agost i obliga a comunicar-ho tres dies hàbils abans. A més, afegeix, les flames en cap cas poden superar els tres metres, s’ha de disposar dels mitjans de prevenció i extinció per a poder-lo apagar i d’una pòlissa de responsabilitat civil per danys a tercers contractada. D’acord amb el text, la violació de les normes del reglament donen lloc a la imposició d’una multa de 300 euros.