Fiscalitat
Un total de 3.068 residents reben una pensió d'Espanya
La CASS s’ofereix a fer-se càrrec dels tràmits amb la seguretat social del país veí per evitar que als pensionistes afectats se’ls retengui el 8% de la prestació
Un total de 3.068 residents a Andorra estan cobrant una pensió provinent de la seguretat social espanyola. Davant la queixa de la Federació d’Associacions de Gent Gran d’Andorra perquè se’ls estigui aplicant una retenció del 8% a Espanya, contràriament al que assenyala el conveni de no doble imposició (CDI), la CASS s’ha ofert a fer-se càrrec dels tràmits amb la seguretat social del país veí per solucionar-ho.
El certificat de residència fiscal a Andorra és l’únic document que necessita la CASS per actuar contra aquesta errònia doble imposició. Fonts de la seguretat social andorrana assenyalen que, si els pensionistes residents els aporten el document, ells mateixos els faran saber als seus homòlegs espanyols per tal que se’ls deixi d’aplicar la retenció a Espanya. Cal recordar que, segons l’acord signat amb Espanya, només han de pagar l’impost de la pensió al país on resideixen. Les mateixes fonts afegeixen que, si els afectats ho prefereixen, també poden desplaçar-se a una delegació de la seguretat social espanyola i entregar-los ells mateixos el certificat.
En el cas de les persones que, a partir d’ara, cobrin una pensió provinent d’Espanya serà la parapública qui farà la paperassa per evitar la doble retenció. Això sí, com en el cas dels pensionistes amb la prestació ja en vigor, serà necessari aportar el document que acredita que paguen els seus impostos al Principat.
Per la seva part, malgrat la polèmica i consultats per aquest diari, des de l’Institut Nacional de la Seguretat espanyol segueixen sense voler esclarir el motiu pel qual s’està retenint el 8% de les pensions als residents a Andorra.
2.031 pensionistes
Segons dades del ministeri d’Ocupació espanyol, corresponents a l’1 de juliol, de les 3.068 prestacions que s’estan abonant a Andorra des d’Espanya, de mitjana s’estan pagant 322 euros al mes. D’elles, 2.031 són de jubilació. Pel que fa a la quantia, la majoria dels residents està cobrant 335,67 euros al mes.
L’altre gran gruix de pagaments des d’Espanya són les prestacions de viudetat. Concretament, hi ha 833 persones vivint al país a les que se’ls abona. En aquest cas, la prestació ronda els 305,98 euros. Pel que fa a la resta d’ajuts, 137 corresponen a incapacitats permanents; seguides de 65 d’orfandat i dues són de favor familiar –prestació que es concedeix a familiars del finat, que depenguessin econòmicament d’ell, i sempre que compleixi una sèrie de requisits.
A banda dels 3.068 residents afectats, hi ha 4.085 persones cobrant simultàniament pensions d’Espanya i Andorra, però que ja no resideixen al Principat.
Les prestacions que abona Espanya a residents a Andorra, impliquen, però, només el 2,7% de totes les que envia la seguretat social espanyola a persones que ja no viuen al país veí del sud.
UN TERÇ DE LES PRESTACIONS DE LA CASS VAN CAP AL PAÍS VEÍ
De les 15.373 pensions que està abonant mensualment la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), 4.863 són per a persones que en aquests moments resideixen a Espanya, és a dir, gairebé una de cada tres.
La majoria corresponen a pensions de jubilació. Concretament en són 3.227, d’una quantitat mitjana de 571,69 euros. La segueixen les de viudetat (1.018), malaltia (512) i orfandat (100), amb imports mitjans mensuals de 332,24, 608,98 i 277,06 euros respectivament.
Fins que va entrar en vigor el conveni de no doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya, el passat 1 de març, la CASS estava aplicant una retenció del 10% a aquestes pensions, que se sumaven a l’impost del 8% que ja abonaven a Espanya. Ara, amb el nou acord, als pensionistes només se’ls està retenint aquesta darrera càrrega.
A diferència d’Espanya, les persones que cobren la prestació des del Principat i resideixen al país veí únicament han d’aportar l’adreça, un número de compte i el certificat de fe de vida –que han de renovar cada dos mesos–, perquè se’ls deixi d’aplicar la retenció d’Andorra. Pel que fa al certificat de residència fiscal, a hores d’ara no és obligatori. Fonts de la CASS, però, avancen que no es descarta que a mig termini pugui convertir-se també en un requisit indispensable.
A banda de les enviades a Espanya, Andorra està pagant un total de 1.065 pensions a persones que viuen a altres països. La xifra, però, anirà a més. Els darrers números, fets públics per l’executiu, assenyalen que en aquests moments hi ha prop de 155.000 persones, amb menys de 65 anys, que haurien cotitzat alguna vegada al llarg de la seva vida a la CASS. D’elles, unes 120.000 ja estan fora de les nostres fronteres.