MEDI AMBIENT

Alerta del risc que la capa de neu sigui un 25% més baixa el 2100

El 85% de les glaceres del Principat també corren risc de desaparèixer si no s’actua

Medi Ambient alerta del risc que la capa de neu sigui un 25% més baixa el 2100Cedida

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra es podria quedar sense el 25% de la capa de neu l’any 2100 si no es posa fre al canvi climàtic. És una de les conclusions a les quals ha arribat un estudi elaborat per l’oficina de l’energia i del canvi climàtic del ministeri de Medi Ambient que va presentar el seu cap, Carles Miquel, a la 29a Diada d’Andorra a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), celebrada a Prada de Conflent, i que girava entorn al títol El canvi climàtic i Andorra.

Aquesta hipòtesi fa referència al pitjor dels escenaris analitzats basant-se en els efectes del canvi climàtic, que causarà un increment de les temperatures. Aquest augment de la calor també podria arribar a fer perdre el 85% de les glaceres del Principat. Miquel va exposar que a finals de segle és “molt probable” que el nombre de dies calorosos i nits càlides augmenti, i que les onades de calor siguin més freqüents i més fortes. També es considera “probable” que augmenti la freqüència i la intensitat de les pluges fortes, en particular en les latituds altes. Segons l’estudi del ministeri “l’escalfament climàtic ja ha estat constatat” i “s’intensificarà de ben segur en els anys a venir impactant especialment les zones de muntanya, particularment sensibles a aquest fenomen”. En concret, a la zona del Pirineu entre 1950 i 2010 es va constatar una pujada tèrmica de 0,2ºC.

Pel que fa als gasos d’efecte hivernacle, la responsabilitat andor­rana va suposar un 0,00112% el 2010. Una xifra que va a la baixa, ja que les emissions andorranes des de l’any 2005 han baixat un 9,6%, situació inversa a la viscuda en l’àmbit internacional, amb un augment del 4,3%. En concret, Andorra va emetre 515.000 tones de CO2. D’aquestes quasi la quarta part van ser absorbides per la natura, especialment gràcies als boscos del país, però la resta –388.000 tones– no ho van ser i van contribuir a l’efecte hivernacle. Com a objectiu, i en aplicació de l’acord signat en l’àmbit mundial per la majoria de països, Andorra aspira a reduir un 37% les emissions fins al 2030 en relació amb un escenari “immobilista”.

Mesures

El 95% dels gasos contaminants són conseqüència de l’ús d’energia. Per reduir-los, una de les principals accions serà incrementar la presència de fonts renovables, com ara amb més vehicles elèctrics o incrementant la producció d’energia solar. En la seva ponència, Carles Miquel va detallar mesures d’adaptació al canvi climàtic específiques per sectors perquè Andorra esdevingui menys vulnerable als possibles impactes del canvi climàtic. Entre elles hi ha la creació de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Carn d’Andorra, la producció vinícola en altitud o la promoció de país com a destí turístic més enllà de l’època hivernal.

tracking