Consum i serveis
El comerç vol contundència contra les botigues amb més queixes
Els comerciants consideren que el Govern hauria de ser més esctricte amb els establiments que acumulen queixes i faltes
Que el comerç sigui el sector que més queixes rep al Servei d’Atenció al Consumidor és una situació que no agrada a les associacions que agrupa els comerciants del país. Així ho admetia Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany i Travesseres, amb un clar “no és agradable”. A més, va lamentar que “malauradament encara queden alguns comerços que no tenen una bona praxis”, per la qual cosa va apuntar que “suposo que tots treballem perquè canviï aviat”.
Amb tot, per corregir la situació també va demanar l’ajuda del Govern. “Potser caldria revisar la reincidència d’alguns a l’hora de cometre faltes i si hi ha algú que n’acumula moltes, actuar de manera més contundent”, va manifestar. De la mateixa manera, també considera que la legislació actual no ajuda que el servei, l’atenció o les condicions en què es venen els productes siguin les millors. “Cada comerç pot fer el que vulgui, tu pots decidir posar preus als aparadors o no, acceptar devolucions o no i l’atenció que dispenses depèn de cada establiment”, va apuntar. En aquest sentit va recomanar, per exemple, “que en alguns productes potser seria bo que la gent comparés bé abans de comprar-los en un lloc o altre”.
Intentar acontentar
De la seva banda, el gerent de l’Andorra 2000, Antoni Miralles, destacava que el nivell de queixes és molt similar al de l’any anterior i fins i tot es queda una mica per sota, però també remarcava que la resposta que es dóna davant la reclamació d’un client és diferent en funció de cada establiment. “Cada empresa ho fa a la seva manera. Nosaltres sempre parlem amb el client i intentem solucionar-ho”, va exposar, i va remarcar que, al final, “busquem que el client quedi content”. Miralles també apuntava que en molts casos les reclamacions “acaben en no res, bé perquè el client no tenia raó de reclamar o perquè les expectatives que hi havia posades són diferents del que preveu la llei”.
Malgrat tot, des del departament de Comerç del Govern també es treballa per aconseguir que el nombre de queixes que arribin al servei sigui mínim. Segons va explicar la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, el departament té previst dur a terme una nova campanya d’accions per contribuir a reduir aquestes reclamacions. “El nostre èxit és que arribin el mínim de queixes possibles”, va remarcar. Així, segons va explicar, hi ha intenció de potenciar el vessant informatiu. “Estem treballant en noves accions sobretot per informar i facilitar l’accés dels comerciants a la normativa vigent”, va exposar, afegint que la previsió és que la campanya es dugui a terme durant la resta d’aquest any i el que ve. Un tipus d’acció que no és la primera vegada que es du a terme.
Soriano va remarcar que “la nostra voluntat és informativa i no repressiva”, per la qual cosa es prioritza que tots els establiments tinguin el màxim d’informació possible per poder oferir un millor servei complint amb les obligacions legals. La secretarà d’Estat, però, va destacar que les xifres registrades (347 reclamacions durant el primer semestre) impliquen una disminució en relació amb les del 2015 (361). “Som vigilants amb els sectors que reben més queixes, la gent cada vegada és més coneixedora de la normativa i, per tant, les queixes baixen”, va manifestar. Amb tot, va indicar que “és lògic” que el comerç i l’hoteleria concentrin la majoria de queixes ja que són els dos sectors predominants “i on es donen més serveis”.
Sobre el lloc d’origen dels consumidors que presenten queixes, va explicar que és probable que n’hi hagi més d’estrangers perquè “als països veïns és una pràctica habitual” i no va amagar que al Principat encara queda camí per recórrer per tal que tothom conegui els drets i obligacions que té.