Economia
El 38 per cent de l'electricitat consumida el 2015 era d'origen nuclear
Va venir tant d’Espanya com de França i el percentatge varia cada any, en funció de la producció dels països d’origen
El 38,09% de l’energia elèctrica que es va consumir al Principat l’any passat va ser d’origen nuclear. Així ho va explicar el director de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, en una ponència a la diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu celebrada a Prada de Conflent.
Aquesta és la principal font d’origen de l’electricitat que es gasta al Principat. La segona és la hidràulica amb un 24%, de la qual al voltant del 15% la produeix FEDA al país. La segueixen la d’origen eòlic (10,12%), el carbó (9,87%) i la que s’obté a partir de la valorització energètica que es realitza en territori nacional (8,74%).
Tal com va explicar Moles ahir al Diari, aquest percentatge “varia cada any” i va “en funció de les compres a Espanya i França”. Aproximadament el 75% de l’energia elèctrica que s’utilitza a Andorra és d’importació, això fa que depengui dels estats veïns la procedència de la font, sense que en l’àmbit nacional se’n tingui incidència. “Quan compres energia a l’estiu a França és més nuclear”, va reconèixer Moles, que va detallar que “per exemple no en comprem 10 de nuclear i 5 d’hidràulic, en comprem 15 i són ells els que ens envien l’energia segons els hi va bé”, en funció de les diferents produccions en base a la seva disponibilitat.
Procedència repartida
Pel que fa al lloc d’origen de l’energia elèctrica adquirida, el director de FEDA va assenyalar que generalment “en comprem un 50% a França i l’altre 50% a Espanya”. Aquest equilibri es deu a diferents raons, com ara l’interès que hi ha des del Principat per tenir accés a ambdues, ja que en cas d’avaria del sistema de transport d’un dels dos costats, l’única opció seria recórrer a l’altra, i per qüestions contractuals és més òptim realitzar compres abundants habitualment.
La diferència de preu entre els dos països també varia segons l’any, va apuntar Moles. “Els preus entre Espanya i França són similars, a vegades és una mica més barat un, i a vegades una mica més l’altre”. El fet que les procedències de les fonts canviïn segons l’estació, també afecta l’import total, ja que no té el mateix cost l’energia eòlica que, per exemple, la nuclear.
Emissions
A Prada, Albert Moles també va detallar la quantitat de CO2 que generen les diferents fonts energètiques. El 2015 l’electricitat va generar de mitjana 180 tones de CO2 per cada gigawatt per hora (tCO2/GWh), per un total de 102.629 tones de CO2. En comparació amb el gasoil i la gasolina, és més neta. El gasoil de locomoció (vehicles) va emetre fins a 254.535 tCO2, amb una mitjana de 244 tCO2/GWh. Una contaminació mitjana pràcticament idèntica a la del fuel domèstic (136.349 tCO2) i a la de la gasolina (57.083 tCO2).
EL CONSUM DE FUEL DOMÈSTIC CAU UN 27% EN L'ÚLTIMA DÈCADA
Una de les dades exposades per Moles va ser el descens del 27% de consum de fuel domèstic en els darrers deu anys, el que s’utilitza per a les calefaccions de les llars. En concret s’ha passat dels vora 75 milions de litres del desembre del 2005 als aproximadament 53 milions del mes de juny d’enguany. El director de FEDA explica la reducció per diferents motius. Un és que en l’última dècada “el PIB d’Andorra ha baixat sobre un 10%”, cosa que fa que el consum en general disminueixi. També hi influeix “que es gasta menys gasolina, hi ha menys turistes i som més eficients”. Tot i el descens del PIB, el consum global d’energia “ha pujat un 1%”, però “les coses que abans es feien amb gasoil ara es fan amb electricitat”, va assenyalar.
PRIMERA CÀRREGA DE GAS LÍQUAT A UN CAMIÓ A LA PLANTA DE COGENERACIÓ
FEDA va informar ahir d’un pas més en la posada en marxa de la nova planta de cogeneració de Soldeu, que es preveu que entri en funcionament aquest mes d’octubre. En concret, ahir es va practicar la primera càrrega de gas liquat a un camió. La planta abastirà inicialment els nuclis de Soldeu i Incles, i posteriorment la xarxa s’allargarà fins al Tarter.