Sistema financer
Cierco no va denunciar les amenaces “per por”
Va assegurar a la batlle que el comissari cap de la policia espanyola li va dir a Joan Pau Miquel que “si ho denuncies la FinCEN intervindrà”
L’accionista majoritari de BPA Higini Cierco va assegurar davant la batlle Canòlic Mingorance que si ni ell ni l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, havien posat en coneixement de les autoritats judicials les amenaces de què suposadament van ser objectes per part d’autoritats espanyoles va ser “per por”. Així es pot escoltar en la declaració que va fer a la Batllia i a la qual ha tingut accés el Diari. “Per què no ho denunciem? Per por. Jo tinc dues filles, quatre nebots, un germà, una mare gran i res més. Tinc molts negocis a Andorra i a Espanya i por”, va reiterar.
Cierco va implicar quatre funcionaris del ministeri d’Interior del govern espanyol en les pressions. Es tracta del comissari cap del departament d’Afers Interns de la policia nacional espanyola, Marcelino Martín Blas, que es feia dir “Félix”; el llavors director adjunt operatiu de la policia, Eugenio Pino; l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, i el seu antecessor al càrrec, Bonifacio Díaz. De fet, i en relació amb els temors de Miquel, va indicar que Martín Blas li va arribar a dir, literalment, “si denuncies, en 15 dies la FinCEN intervindrà”. A més, també exposa que “té por bàsicament perquè no se l’acusi de revelació de secret professional malgrat l’extorsió”.
Cierco va detallar que va ser el maig del 2014 quan Barroso va contactar amb ell per dir-li que “seria convenient que veiessis unes persones a Madrid, en cas contrari el banc morirà”. Cierco va dirigir Barroso a Joan Pau Miquel a qui “li diu el mateix que a mi amb l’única diferència que li diu que et trucarà una persona que es diu Félix”.
L’antecessor de Barroso
Segons l’accionista majoritari, de la situació també n’estava al corrent la cap dels serveis jurídics de BPA i secretària del consell d’administració, Rosa Castellón, a qui, tal com va explicar, la va trucar Bonifacio Díaz dient-li: “digues-li al Joan Pau que el que li diguin per telèfon ho accepti i, si no, el banc morirà”. Uns dies després, Miquel viatja a Madrid on es reuneix amb Martín Blas “i li demana si tenim comptes del Mas o la seva família, el Junqueras o la seva família o del Pujol i la seva família”. Cierco indica que “segurament s’havien vist diverses vegades” tot i que diu no saber-ne res “perquè jo no li pregunto mai més. Ell em va dir ‘deixa-m’ho a mi i no em preguntis mai més res’”. Arribats a aquest punt, l’accionista majoritari de BPA reconeix que l’exconseller delegat va entregar “el que vostès coneixen com el pantallazo d’El Mundo a Marcelino Martín Blas” malgrat indicar que no en va tenir coneixement fins que no va aparèixer als mitjans de comunicació.
Higini Cierco sí que admet, però, que accedeixen a entregar la documentació perquè és la recomanació que els fa l’advocat que contracten a Barcelona, José Maria Fusté Fabra, arran d’haver rebut les amenaces. “Ens diu que és millor fer-ho perquè no fer-ho probablement és la destrucció. Per què? Perquè tenen mitjans, perquè és el govern, és la policia i perquè això funciona així”.
En el relat assegura que no va explicar res de les amenaces a la família fins que no va aparèixer la nota de la FinCEN el març del 2015. I que després de la intervenció del banc “personalment, vam informar del que havia passat amb tots els detalls el cap de Govern, Jordi Cinca, el ministre Alcobé i el ministre Espot”.
Higini Cierco qualifica la situació viscuda de “crim d’Estat” i manifesta que ha estat “molt difícil de suportar”. Lamenta el moment en què ho ha fet públic però va assegurar que “no puc viure més amb aquesta angoixa”. A més, afirma que “estava tor preparat” i que tot el que li van dir “s’ha confirmat”.
ELS FETS
-Higini Cierco assegura que el maig del 2014 va rebre la visita de Celestino Barroso dient-li que era “convenient” que “veiés unes persones a Madrid” perquè si no “el banc morirà”.
-L’agregat d’Interior a l’ambaixada es reuneix amb Joan Pau Miquel i li fa la mateixa petició.
-Miquel viatja a Madrid on Marcelino Martín Blas li demana informació bancària que pugui incriminar Artur Mas, Jordi Pujol o Oriol Junqueras.
-Per recomanació del seu advocat a Barcelona accedeixen a donar la informació sobre Jordi Pujol que acaba publicant el diari El Mundo.
-Martín Blas li assegura a Miquel que si denuncia les pressions, “en 15 dies la FinCEN intervindrà”.
-Cierco assegura que no van explicar a ningú la situació i que tan sols se’n va donar coneixement al Govern un cop BPA ja estava intervinguda.
-L’accionista majoritari remarca que “tot estava preparat” i incideix en el fet que totes les amenaces que van rebre “s’han confirmat.
-Davant la batlle qualifica la situació de “crim d’Estat” i assegura que durant tots aquest mesos la situació “ha estat molt difícil de suportar”.
ESPANYA NO HA REBUT DEMANDES
El cap de la policia nacional espanyola, Ignacio Cosidó, va assegurar ahir que el seu cos no ha rebut “cap tipus de requeriment” ni cap notícia sobre la investigació que la Justícia del Principat està duent a terme arran de la denúncia d’Higini Cierco a la batlle Canòlic Mingorance per les presumptes pressions que hauria rebut perquè facilités informació de polítics independentistes catalans. Cosidó també va explicar que “quan rebem algun tipus d’informació per part d’Andorra actuarem en conseqüència” i va destacar que la investigació la fan “les autoritats andorranes”.