Béns d'interés
El Govern posa a punt el patrimoni
Les tasques principals seran les de restaurar esglésies malmeses, però també accions de manteniment en cases-museu o ponts
El Govern s’ha establert com a meta posar al dia tot el llegat patrimonial del país, per tal de reparar els possibles danys que tingui. En aquest sentit, Ricard de Déus, el coordinador de Patrimoni Cultural, va exposar que al llarg d’aquesta legislatura esperen invertir un milió d’euros en actuacions tant per reparar com per mantenir el patrimoni del país. “L’any passat amb aquestes actuacions teníem uns 250.000 euros i aquest any el mantindrem, si no l’augmentem. Així que 250.000 euros en quatre anys és un milió d’euros en tot el conjunt”, va especificar De Déus al Diari. En concret, el que es persegueix és anar fent petites intervencions de manteniment dels edificis com pot ser reparar les fustes o goteres, per evitar que es malmeti i després la reparació sigui més costosa. “Ara com ara, posar al dia tots els monuments, segurament, la inversió que ens està suposant és tres cops superior a la que hauria d’haver sigut si s’hagués anat fent un manteniment constant”, va considerar el coordinador de Patrimoni.
Una estratègia per al patrimoni
Quan De Déus va assumir el càrrec, fa sis anys, es va adonar que durant uns vint anys pràcticament no s’havia actuat sobre el patrimoni i sempre que es feia era en casos ja d’urgència i quan estava bastant malmès, va assegurar. Per això, va indicar, que amb l’antiga legislatura, quan Albert Esteve era ministre de Cultura, es va decidir fer un estudi per veure en quin estat es trobaven les esglésies, monuments, museus o ponts. Una tasca que va durar al voltant de dos anys i va servir per realitzar unes fitxes on s’especificava “quin era l’estat sanitari de cada un dels edificis”, va precisar De Déus.
Amb la nova legislatura i amb Olga Gelabert com a titular de la cartera de Cultura, es va apostar per “programar les intervencions a quatre anys vista, que és el que dura tota la legislatura”. Unes actuacions que serviran per posar al dia el conjunt del patrimoni i arreglar possibles desperfectes per evitar danys majors. Així doncs, la idea és perpetrar tasques de prevenció per tal d’intervenir el patrimoni abans que es malmeti.
Entre les principals patologies que comparteixen la majoria dels monuments hi ha les humitats, que es produeixen arran de les filtracions d’aigua dels terrenys o de les cobertes. “És probable que la nevada arrossegui part de la llosa i durant la primavera hi hagi filtracions”, va expressar De Déus. En aquest sentit, va ressaltar que s’han de fer accions periòdiques de repàs de les cobertes per evitar danys majors en el futur, unes intervencions que depenen de la localització. “En general hauria de ser cada dos anys, però a cotes superiors a 1.600 metres haurien de ser anuals”, va exposar.
Una altra de les patologies més comunes és la fusta corcada. En aquest cas, si encara no està molt malmesa es poden fer unes injeccions a aquest material que porten un producte que mata el corc. De Déus va subratllar que s’ha de fer “tot i que el dany sigui superficial o més profund s’ha de fer una renovació del producte, perquè si no, es tornarà a corcar en poc temps”, va subratllar.
De moment, s’han començat amb actuacions més grans i béns que estaven més danyats com l’església d’Ordino on s’ha de canviar tota l’estructura. En el cas de Santa Eulàlia d’Encamp s’espera que el setembre s’adjudiqui l’obra per reparar la coberta plana, per on s’està filtrant aigua. Una altra de les accions que es preveu és refer el cor de Sant Serni de Canillo.
Aquestes són les actuacions més urgents, però Patrimoni també vol fer intervencions de manteniment al santuari de Meritxell, Casa Rossell i Casa Rull, segons De Déus, entre d’altres. Per un altre costat, va indicar que es vol actuar sobre els ponts perquè com que estan a l’aire lliure estan més exposats al clima i a la gent. En aquestes estructures és habitual que es desfacin les juntes i es desprenguin les pedres.