Susanna Vela
“No hi ha cap relació amb SDP més enllà de la del grup mixt”
La secretària d’organització del ps repassa els objectius del partit a l’inici del curs polític, els reptes d’un govern marcat per l’‘afer bpa’ i la situació de l’esquerra al principat
El nou curs polític arrenca després de les vacances amb l’afer Banca Privada d’Andorra (BPA) com a protagonista de l’estiu i amb els partits en espera que el Govern mogui fitxa en els diversos reptes de país com ara l’associació amb Europa, la reforma sanitària o la nova Llei de la Funció Pública.
Com serà la tornada a la feina per als socialdemòcrates?
Estem pendents de la contesta de Govern en diversos assumptes com el del SAAS i el seu descontrol. Vam quedar que a la tornada de les vacances d’estiu aquell informe que hauria encomanant el Govern se’ns faria arribar. Entenc que es valorarà el seguiment d’aquest i d’altres temes que estan oberts. I del resultat del congrés que farem a la tardor en poden sortir iniciatives legislatives.
Com valoren els tres consellers generals del PS la feina que estan fent al parlament?
S’està treballant moltíssim tenint en compte que són tres persones. Estan fent una molt bona feina i ells estan molt satisfets. Estan molt contents pel resultat de l’enquesta del CRES on d’alguna manera es veu que la ciutadania valora aquest esforç i aquesta feina d’oposició constructiva que està pendent dels temes que preocupen el ciutadà.
Des de la majoria troben resposta a la seva feina?
Les seves esmenes mai són recollides i per tant no és una feina gaire agraïda. Tu treballes i després la majoria és incapaç de negociar les esmenes. La majoria s’omple la boca parlant d’un consens que després no existeix. Parlen de pactes, però sembla que per a ells el significat de pacte és una altra cosa.
Tres consellers té el PS fruit del mal resultat de les generals. I tampoc no van anar bé les comunals. Cal una regeneració?
De regeneració del partit no hi ha res. Després de les eleccions estem en un període de més tranquil·litat en el sentit que tens més temps per treballar temes i per mirar-te projectes.
Com estan actualment les relacions amb SDP?
No hi ha cap relació amb SDP més enllà de la del grup mixt.
Saben greu declaracions com les realitzades fa uns dies pel president d’SDP atacant el conseller general Pere López?
Clar que et sap greu. Pensem que és una estratègia del senyor Jaume Bartumeu i no cal donar-li més importància que aquesta.
L’esquerra està dividida?
Quan dieu esquerra tinc els meus dubtes que a part de nosaltres hi hagi un altre grup que ho sigui. Una cosa és que se’n diguin i l’altra que prediquin amb l’exemple. El PS és aquest espai de l’esquerra i del centreesquerra i no sé si m’atreviria dir que hi ha més esquerra.
Com s’explica que en sis anys s’hagi passat d’un PS al Govern a un Consell amb 22 dels 28 membres de dretes?
Durant els dos anys de Govern del PS hi va haver una política de desgast molt important cap al partit. Aquell temps va servir per rearmar una dreta que estava bastant aniquilada. Van ser dos anys molt difícils i possiblement molta gent va posar moltes esperances en el que podíem fer i no vam podem fer.
Ha comès errors el PS que l’han portat a la situació d’ara?
Suposo que com qualsevol altre partit polític, però el PS no s’ha mogut mai de la seva línia ideològica i de la defensa d’una sèrie de valors. Però la societat també pot canviar i creure que aquests valors no són tan importants.
L’actual legislatura, eclipsada per l’‘afer BPA’, està sent políticament pobra?
Probablement. L’afer BPA ha obligat a utilitzar moltes energies al Govern, però no podem oblidar que Andorra té molts més reptes: la Unió Europea, el benestar social, la sanitat o la Funció Pública.
BPA ha tornat a primera plana aquest estiu. Què en pensa de les denúncies dels germans Cierco i d’altres informacions que la relacionen amb la guerra contra el sobiranisme?
És preocupant. No tenim informació suficient per valorar el que significa tot això. El que sí que sabem és que si aquestes acusacions són certes posen en una situació difícil el Govern.
Si es confirma que tot això és cert, què pot passar?
Som un Estat de dret i voldria dir que s’haurien saltat tots els mecanismes que garanteixen l’Estat de dret i afectaria les relacions entre els dos estats. Seria molt perillós. Seria una pèrdua de sobirania gravíssima.
Com valora l’actuació del Govern en el ‘cas BPA’?
Se’ls ha intentat acompanyar en tot el possible. El gran problema del Govern ha estat la manca de transparència. Hem estat sempre al seu costat perquè era una qüestió que va posar entre les cordes tot el país, però no els hem pogut acompanyar en igualtat de condicions.
Encara formen part del pacte per l’acord d’associació amb la UE. S’està explicant bé?
No s’esta fent cap tipus de pedagogia. I això és molt important. S’ha d’explicar bé aquest acord i tot el que pot incloure o no. La ciutadania el veu molt llunyà.
Es pot perdre el referèndum?
El referèndum s’hauria de poder guanyar si la voluntat del Govern és tirar endavant aquests acords amb la Unió Europea si són en benefici de la ciutadania andorrana i del país. No és una postura gaire intel·ligent amagar la informació a la ciutadania.
Què en pensen del pacte d’Estat per la sanitat?
Quan el ministre va lliurar el document ja se li va dir que era poc concret. Un pacte d’Estat per a nosaltres no és que arribi un ministre amb un document tancat i que s’hagi de negociar. Un pacte d’Estat és una cosa prèvia on poses per escrit els punts que tu voldries veure reflectits.
Com vol el PS la reforma?
Entenem que hi ha d’haver una reforma de l’aparell administratiu sanitari i DA posa més l’accent en la gestió dels recursos econòmics. Ens agradaria més parlar d’una reforma de l’estructura, d’aquest servei d’atenció sanitària, saber què passa amb l’hospital i quin paper ha de tenir el ministeri com a garant que el sistema funcioni.
Cap a on hauria d’anar la reforma de la Funció Pública?
El PS està per una Funció Pública que doni un servei a la ciutadania. Amb uns funcionaris ben formats, ben motivats, amb una clara vocació de servei públic i en un marc de transparència en el treball. No sabem si això és el que vol el Govern. L’únic que sabem és que s’han marcat el juny de l’any que ve per tenir una llei.