Sistema financer
DA coneixia pel Govern les pressions denunciades pels Cierco
Baró defensa l’actuació del Govern i sosté que el que va manifestar l’entorn dels accionistes eren“reflexions genèriques”
El grup parlamentari demòcrata tenia constància de les presumptes extorsions denunciades per un dels accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco. Després de la nota de la FinCEN i que l’entorn dels Cierco n’informés el Govern, el president del grup, Ladislau Baró, afirma que “hem estat informats dels elements essencials de l’afer BPA i, per tant, d’aquesta qüestió”. Assegura, però, que tal com defensa l’executiu, no es va tenir constància de la filtració de les dades de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol en els termes que defensa el president d’SDP, Jaume Bartumeu, llavors advocat dels Cierco.
“El que es plantejaven eren unes reflexions molt genèriques. Semblaria que no va ser tractat amb suficient entitat perquè es pogués desprendre que hi havia indicis reals”, explica Baró, per la qual cosa considera que l’actuació de l’executiu “amb el que sabia no permetia fer més del que va fer”. I és que, segons manifesta, “no es pot malmetre una relació diplomàtica, molt bona o excel·lent, amb indicis poc fonamentats”, per tant defensa que “amb els elements dels quals disposava el que calia fer era optar per la prudència”.
Segons Baró, en el supòsit que la justícia acabés acreditant les coaccions “vull pensar que en cap cas vindrien d’organismes nacionals, que no dic que no pugui ser perquè de vegades hi ha elements que s’escapen del control de l’executiu. Si mai s’acredités tot això, el que sí que és segur és que Govern reaccionaria com cal”. No obstant això, remarca que en tot cas es tractaria de pressions “contra entitats privades i no cap a Govern”, ja que insisteix en el fet que malgrat les especulacions dels darrers dies “les eventuals pressions” per part de l’Estat espanyol contra l’executiu andorrà “són inexistents”.