Salut

Galobardas confia en el metge de referència

El representant dels empresaris a la CASS creu que pot ajudar a reduir el dèficit sanitari

Galobardas confia en el metge de referènciaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El representant dels empresaris al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jordi Galobardas, creu que la creació de la figura del metge de referència pot ajudar a reduir el dèficit de la sanitat andorrana. Aquesta és una de les mesures que formaran part de la reforma sanitària que va presentar a final de juliol el ministre de Salut, Carles Álvarez. La intenció de l’executiu és que els pacients tinguin un metge de capçalera –que podrien triar– i que sigui aquest qui derivi posteriorment els malalts a l’especialista. A la vegada, qui vulgui optar directament per aquesta via tindrà una penalització a través del copagament.

Galobardas afirma que aquesta mesura “pot ajudar” a reduir la despesa, de la mateixa manera que ho pot fer la cartera de serveis. Aquest darrer aspecte amb el qual treballa Govern preveu que “segurament”, tal com va apuntar Álvarez, s’hi incloguin els psicòlegs, que haurien d’ajudar a prevenir l’aparició de malalties cròniques que acaben suposant una major despesa per al sistema. A banda, la cartera està previst que financi només els actes que tinguin evidència científica i que les accions mèdiques estiguin protocol·litzades.

Amb tot, i en espera que la reforma s’acabi de concretar, Galobardas demana celeritat a l’executiu: “Fa molts anys que parlem de la reforma i ja seria hora de que tirés endavant.” El representant dels empresaris al consell d’administració de la CASS recorda que “ja han anat passant varis ministres i mai s’arriba a concretar”, i considera que és una urgència perquè “la despesa sanitària no deixa de generar dèficit, de forma constant i creixent, i això no es pot controlar si no es prenen una sèrie de mesures”.

Convenis

Una altra de les mesures que el ministre va avançar i que Galobardas opina que pot ser profitosa és la d’establir convenis amb centres sanitaris estrangers. Apunta, però, que “actualment ja hi ha convenis” signats i que “hem vist que hi ha circumstàncies en les quals és més econòmic anar a fora que tractar el pacient aquí”. Al seu parer, “es tracta de buscar la millor solució per al país i per al pacient”.

Una altra possibilitat que es preveu des del Govern és la d’atreure metges de fora perquè vinguin a treballar al Principat, una situació que segons va reconèixer Álvarez actualment és dificultosa. Galobardas no s’hi oposa i ho relaciona també amb l’opció “d’aconseguir turisme sanitari” que pugui generar ingressos. Al seu parer, tal com es defensa des de Salut, “la reforma s’ha de fer sense perdre qualitat” en l’atenció als ciutadans.

tracking