Política

Demòcrates veu “difícil” el pacte en sanitat

Baró creu que el desgast polític que pot generar pot ser la clau perquè no hi hagi consens

Demòcrates veu “difícil” el pacte en sanitatFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates per Andorra veu difícil assolir un consens amb la resta de formacions del Consell General per abordar la reforma sanitària. Així ho ha manifestat el president del grup parlamentari, Ladislau Baró, que justifica el fet de poder desgastar políticament el Govern com a principal motiu perquè Liberals, SDP i PS puguin rebutjar l’oferiment de l’executiu.

Amb el dubte encara damunt de la taula de si hi haurà acord, Baró assegura que “tot i que entenc que seria desitjable per a la societat andorrana”, la reforma implicarà executar tot un seguit de mesures “que poden comportar un desgast polític i per tant veig difícil que les forces polítiques se sumin a una cosa que pot plantejar un desgast polític”.

En aquest cas, però, Baró veu més raonable que no hi hagi un acord que situa en “un terreny molt diferent del de BPA, la sobirania d’Andorra o el pacte per a l’acord d’associació amb Europa”, aspectes en els quals, se’ns dubte, a parer seu, és indispensable aquesta unitat.

La sostenibilitat del país

Tot i que reconeix que és fàcil aprofitar la reforma sanitària per fer política d’oposició i malgrat les dificultats, no llança la tovallola. “Seria molt bo un consens per dissenyar el model futur de sanitat. Seria com dissenyar un model de sostenibilitat de l’Estat andorrà i de les finances d’Andor­ra”, insisteix. A més, remarca que ara per ara les línies estratègiques presentades pel titular de Salut, Carles Álvarez Marfany, a les formacions polítiques “no comporten un pla de xoc”. Però hi afegeix que sí que inclou “tot un seguit de mesures per garantir la viabilitat del sistema sanitari, certs ajustaments, determinades formes de copagament”. I és aquí on, segons afirma, hi podria haver un debat que l’oposició podria voler aprofitar. Entre les accions concretes presentades pel ministre hi ha donar un impuls al metge referent, de tal manera que sigui el de capçalera qui derivi el pacient a l’especialista. Així, el sistema de lliure elecció actual es penalitzarà amb un major cost per al pacient. Altres de les actuacions previstes són la implantació dels professionals sanitaris a través d’un sistema d’acreditació; apostar per la prevenció, amb una especial atenció a les malalties cròniques, o crear una comissió mixta entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, la Caixa Andor­rana de Seguretat Social i el ministeri perquè hi hagi una major coordinació i control.

Álvarez va manifestar la setmana passada la voluntat de l’executiu de tirar endavant la reforma amb o sense el suport de la resta de formacions polítiques, que encara no han manifestat quina és la seva voluntat. La primera trobada serà aquesta setmana amb la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Sílvia Bonet. La formació ja ha avançat que cal entrar més en detall en una reforma que, a primera vista, sembla poc concreta.

tracking