sostenibilitat
Nova Jornada de la Mobilitat elètrica per incentivar l'ús dels vehicles verds
Els propers16 i 17 de setembre arriba la tercera edició de la Jornada de Mobilitat Elèctrica (JME 16), organitzada per l'Automòbil Club i patrocinada per FEDA, el comú d'Andorra la Vella i Crèdit Andorrà, i ho fa amb l'objectiu d'arribar a un major nombre de gent donant a conèixer tots els detalls d'aquesta tecnologia amb un cicle de conferències didàctiques al Centre de Congressos de la capital. Entre les 19 i les 21 hores, l'alpinista Albert Bosch, representants de Volta Motorbikes, i de Nissan, oferiran un discurs entenedor i interactuaran amb el públic per solucionar tots els dubtes i eliminar els possibles tabús que encara hi ha entre la ciutadania sobre els avantatges de la mobilitat elèctrica.
El president de l'Automòbil Club, Toni Sasplugas, s'ha mostrat convençut que “la mobilitat elèctrica ha arribat per quedar-se” i cal conscienciar la ciutadania d'aquesta realitat. En aquest sentit, ha assegurat que un dels objectius és anar sumant institucions i empreses privades a aquest projecte per aconseguir un país i un planeta més net.
De manera paral·lela, el dissabte entre les nou del matí i les nou de la nit, se celebraran una sèrie d'activitats al Parc Central com ara demostracions amb experiments, tallers, o la participació de concessionaris i empreses que donaran a conèixer els seus productes més elèctrics. Però l'acte estrella és la bicicletada popular que ja celebra la seva 13a edició coincidint amb la Setmana Europea de Mobilitat Sostenible i Segura. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha destacat que la mobilitat més sostenible és la d'anar a peu i en bicicleta, i ha celebrat que la població hagi augmentat el nivell de conscienciació en els darrers anys.
La bicicletada començarà a les onze del matí amb la sortida dels ciclistes, però des de les 10.30, els participants ja podran fer la inscripció i rebran el dorsal i el regal commemoratiu de l'edició 2016, gràcies a la col·laboració de MoraBanc. L'itinerari passarà per l'avinguda Tarragona, el carrer del Prat Salit, l'avinguda d'Enclar, l'antic Camí Real, o el carrer Prat de la Creu. A les 11.45 hores finalitzarà la pedalada i cap a les dotze hi haurà esmorzar sostenible, i a les 12.15 se sortejaran lots de regals entre tots els participants
El conseller de Medi Ambient i Innovació del comú d'Andorra la Vella, David Astrié, ha explicat que l'itinerari és pràcticament el mateix que el que recorrerà el carril bici que esperen tenir enllestit en un parell de mesos, ja que segons ha avançat “en les properes setmanes ja podrem presentar el desplegament d'una primera fase”. En aquest sentit, Astrié ha mostrat el compromís de la capital amb la mobilitat sostenible i ha aprofitat per anunciar que ja han mantingut converses amb ciutats agermanades com Ponts o Foix per conèixer les seves estratègies en mobilitat elèctrica, i han decidit instal·lar punts de càrrega en aquestes ciutats durant el primer trimestre del 2017.
Actualment, Andorra compta amb sis punts de càrrega i s'espera instal·lar-ne cinc de nous en els propers mesos, i un de càrrega ràpida. El tècnic de comunicació de FEDA, Claudi Sala, ha recordat que la companyia va ser la primera a adquirir un vehicle elèctric l'any 2013, i van organitzar la primera Jornada de Mobilitat Elèctrica.
Finalment, des de Crèdit Andorrà, la directora de l'Àrea de Banca Comercial, també ha volgut mostrar el compromís de l'entitat amb el medi ambient recordant algunes accions com ara el seu suport al primer bus híbrid del país, o la posada en marxa del programa de crèdits per comprar cotxes elèctrics, “accions que sumades contribueixen al respecte i preservació del medi ambient”. Cunill ha aprofitat per deixar palès que Crèdit Andorrà ha aconseguit reduir les emissions anuals de CO2 de 5,3 a 2,7 tones.