política

Martí es reunirà amb Juncker per definir les especificitats a "preservar"

Martí es reunirà amb Juncker per definir les especificitats que s'han de "preservar"ANA / M. T.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat que es reunirà, el proper 6 d'octubre, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La trobada s'emmarca dins les negociacions per l'acord d'associació amb la UE i la voluntat de Martí és deixar clar "quins són els punts que entenem des d'Andorra que hauríem de mirar de preservar". Martí s'ha mostrat molt optimista en aquest sentit, així com dels fruits de la seva visita a Nova York la setmana vinent, durant l'Assemblea General de l'ONU, pel que fa al tancament de nous Convenis de Doble Imposició (CDI).

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió amb els agents econòmics i socials per informar-los sobre l'estat de les negociacions amb la UE. Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) s'han mostrat satisfets perquè entrar a Europa implica la necessitat d'adaptar les lleis laborals i sanitàries d'Andorra a les directrius Europees.

Els agents econòmics i socials del país han mantingut una trobada aquest dimarts al matí amb els integrants del pacte d'Estat per la Unió Europea, amb l'objectiu de seguir treballant conjuntament els punts de l'acord d’associació. Sindicats i empresaris s'han mostrat satisfets amb el fet que s'hagi donat el pas d'introduir-los a les taules de treball i donar-los veu, i de fet ja s'han tancat noves trobades d'aquestes característiques, la propera el 7 de novembre. En acabar la reunió, el cap de Govern, Toni Martí, ha aprofitat per informar de diverses trobades relacionades amb l'avanç de les negociacions amb Europa. La més important tindrà lloc el proper 6 d'octubre, a Brusel·les, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La reunió servirà per deixar clars "els punts que entenem des d'Andorra que s'haurien de preservar". Martí ha assegurat que "compta amb la complicitat del president", i més tenint en compte que Juncker ha estat primer ministre de Luxemburg i, per tant, "té aquella sensibilitat" pels petits estats.

Martí ha recordat que les negociacions per l'acord d'associació seran llargues, però que ens trobem en un "moment important". De fet els primers passos es començaran a fer abans d'aquesta trobada amb Juncker, concretament del 20 al 23 de setembre. Serà llavors quan està prevista una reunió amb membres de la UE, on es tractarà la lliure circulació de mercaderies. Seguidament, del 30 de setembre al 2 d'octubre, Martí es desplaçarà a San Marino, on també treballarà amb els seus homòlegs sobre l'encaix dels petits estats a Europa, fet que demostra "la gran unitat" entorn d'aquests acords de tots els països implicats.

D'altra banda, el cap de Govern s'ha mostrat molt optimista amb els fruits de la tasca diplomàtica que es farà la setmana vinent a Nova York, en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides. La intenció és tancar diversos Convenis de Doble Imposició (CDI), ha recalcat.

Fi a l'opacitat

Tornant a l’objecte de la reunió d'aquest dimarts, totes les parts han sortit satisfetes d'aquesta, ja que queden garantides bona part de les seves demandes. El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha exposat que durant molts anys "s'ha negat als treballadors d'Andorra la possibilitat de tenir unes lleis equiparables amb la UE". Però el fet de negociar un acord amb aquesta, implica que haurem "d'adoptar per força algunes lleis", o almenys aplicar les seves directrius a legislacions relacionades amb la seguretat social o els drets dels treballadors.

El secretari general de l'USdA ha manifestat que és conscient que Andorra "entra a Europa pensant en els empresaris", però també que quan es vagi a negociar un punt "implicarà uns deures i oblilgacions" en temes socials. Els sindicats "estarem vigilants” que es compleixin, ha alertat. En aquest sentit, considera que lleis que s'estan treballant com la del Codi de Relacions Laborals o la de la Funció Pública podrien quedar en entredit, motiu pel qual creu que caldria estudiar si es fan "transitòries, si val la pena esperar o començar a fer les lleis pensant en les directrives europees que després ens tocarà aplicar".

Per la seva part, el president del grup parlamentari mixt, el socialdemòcrata Pere López, s'ha mostrat molt satisfet amb el fet que, finalment, el pacte d'Estat serveixi per facilitar informació als agents econòmics i socials. "Falta camí per fer i per recòrrer, però era absolutament necessari", ha recalcat.

Finalment, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha valorat que se'ls hagi tingut en compte tres demandes: que l'acord d'associació no s'ha de signar a qualsevol preu, que calia facilitar més informació al teixit empresarial i que volen participar a les reunions. "Ara ja no entrem amb els ulls envenats i, tot i que el camí serà llarg i ple d'obstacles, hi anirem amb els ulls oberts", ha manifestat.

Quant a les demandes que tenen, Altimir ha dit que s'aniran treballant les properes reunions, però que hi ha un "punt innegociable", que és el de "la sobirania fiscal". El Govern els ha deixat clar que aquest punt no entra a l'acord d'associació, "però creiem que hauria de quedar reflectit negre sobre blanc a l'acord", ha demanat. Martí ha respost a aquesta petició recordant que la fiscalitat andorrana és "homologable i competitiva" i que, "tal com està, ha de durar molts anys".

tracking