Reportatge

Anul·lacions sota sospita

La gerència d’un hotel acusa dues germanes que treballaven a l’‘spa’ de robar diners a partir de la cancel·lació de serveis. En dos vídeos es veu les dones agafant efectiu de la caixa enregistradora. Les exempleades argumenten que eren les propines dels massatges.

Anul·lacions sota sospitaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nombre elevat d’anul·lacions de massatges, així com la cancel·lació en les vendes de xancletes per entrar a l’spa, va aixecar les sospites de la direcció d’un hotel d’Arinsal que s’estava cometent una il·legalitat. Això va portar una investigació interna que va comportar que el 15 de març del 2012 s’acomiadés dues germanes que treballaven des de feia anys a l’establiment: una com a massatgista i l’altra com a recepcionista, ambdues a l’spa.

El cas va arribar ahir al Tribunal de Corts, però finalment el ministeri fiscal va retirar els càrrecs contra les dues processades perquè va considerar que les proves documentals presentades pels responsables de l’hotel eren insuficients per incriminar-les. No obstant això, l’acusació particular va decidir tirar endavant amb la demanda i reclama per cada una de les implicades un any de presó condicional.

Tant el gerent de l’hotel com el llavors director, que només va treballar un any en aquest establiment i dos mesos ho va fer com a recepcionista, els hi va aixecar sospita l’elevat nombre de cancel·lacions de massatges i del retorn de xancles un cop comprades. En aquest sentit, el director va indicar que tenien coneixement que les dones rentaven les xancles que es trobaven a la zona del vestuari, que en principi un cop comprades pels clients ja no es podien tornar a reutilitzar, i després les venien. Les dues denunciades van assenyalar que seguien instruccions de l’hotel i que era una pràctica habitual, mentre que el llavors director va afirmar que en cap cas això eren ordres de l’establiment, ja que podia portar conseqüències de salut per als clients. Una altra extreballadora va manifestar en la seva declaració del 2013 que havia vist les germanes netejant les xancles i, a més, després, venent-les, però ahir en el judici va destacar que no ho recordava. De fet, des de l’hotel no es va poder aportar cap prova que això fos veritat.

Pel que fa a les anul·lacions dels massatges, l’hotel va presentar un document on es recollien les compres i cancel·lacions d’aquests serveis. Això, però, tampoc va servir per demostrar que els diners de les cancel·lacions se’ls quedessin les demandades. De fet, en un primer moment, la fiscal havia acusat les germanes per l’apropiació de més de 4.100 euros per les anul·lacions de serveis, una xifra que ahir va rebaixar fins al voltant dels 1.500. Això es deu perquè si bé, segons l’acusació particular, existeixen indicis que les exempleades es van quedar amb les anul·lacions de serveis que es van fer en efectiu, no es pot comprovar en el cas de les cancel·lacions realitzades amb targetes bancàries o les que es van carregar a les habitacions, ja que en aquest cas els diners no van ser en metàl·lic.

D’altra banda, en el judici es va donar a conèixer que existeixen dos vídeos on es veu la recepcionista traient diners de la caixa enregistradora. A més, en un d’ells es percep com posa els diners sobre aquest aparell, després la seva germana els agafa i se’ls posa a la seva bossa de mà. Les dues extreballadores de l’hotel van afirmar que no els deixaven tenir un pot amb les propines i, per això, les guardaven dins de la caixa i després la recepcionista les repartia, un argument que van cor­roborar dues exmassatgistes, però que també van desmentir unes altres dues exempleades. Per la seva part, els responsables de l’hotel van garantir que no tenien prohibit tenir cap pot per a les propines.

Tot això va portar el ministeri fiscal públic a considerar que no existeixen proves per acusar-les.

tracking