Acostament a la UE

Martí reiterarà a Juncker els límits a mantenir en l'acord amb la UE

El cap de Govern es reunirà amb el president de la CE el 6 d’octubre per reiterar-li la voluntat del país de mantenir les seves particularitats

Martí reiterarà a Juncker els límits a mantenir en l'acord amb la UEANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, es reunirà el 6 d’octubre amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en el marc de l’acord de l’associació d’Andor­ra amb la Unió Europea. Martí li exposarà la voluntat del Principat de “preservar” les seves particularitats en la negociació amb l’organisme comunitari. El cap de Govern es va mostrar convençut de la “sensibilitat” del luxemburguès pel fet que també va ser primer ministre d’un petit Estat.

Sobre les especificitats Martí va destacar l’acord duaner i la lliure circulació de mercaderies, però també la lliure circulació de persones. En aquests punts va expressar la voluntat que s’apliquin lleis transitòries per donar marge d’adaptació al país al marc legal europeu: “No serviria de res adoptar una directiva que no poguéssim assumir”, va manifestar.

Precisament aquests darrers aspectes –mercaderies i persones– seran el principal punt de treball en les reunions que es mantindran amb la Unió Europea (UE) a Brussel·les del 20 al 23 de setembre per seguir avançant en l’acord d’associació.

Agents

Govern i agents polítics, econòmics i socials es van trobar ahir en la que era la segona taula de treball perquè l’executiu expliqués els avenços que s’han fet en les negociacions. La tercera serà el 7 de novembre. Tots ells van expressar satisfacció per la informació rebuda. El més eufòric va ser Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andor­ra (USdA), que va destacar que “per primera vegada veiem la llum al final del túnel”, en el sentit que “durant molts anys els diferents governs, sobretot de dretes, han negat als treballadors d’Andorra poder tenir unes lleis que siguin equiparables amb la UE”. Per Ubach, “l’acostament a Europa farà que per força haguem d’adaptar algunes lleis que beneficiaran tots els treballadors”.

Ubach va manifestar la seva voluntat que en les properes reunions s’arribi a un consens entre els diferents agents perquè “no seria bo que arribéssim allà disgregats i amb diferents opinions”. A la vegada, va acceptar que hi haurà punts que s’hauran d’assumir tot i no estar-hi d’acord i va advertir que algunes directives europees poden obligar a tornar a canviar lleis que actualment s’està plantejant modificar, com la de la CASS, la de la funció pública o el codi de relacions laborals. “Veurem si es fan transitòries, si s’haurà d’esperar o si hem de fer les lleis pensant en les directives europees que ens tocarà aplicar”, va indicar.

Pel que fa als empresaris, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va reiterar la seva voluntat que l’acord no es tanqui “a qualsevol preu”. Altimir va avançar que demanaran a Govern que la sobirania fiscal “és innegociable”. Un aspecte que “hauria de quedar reflectit negre sobre blanc en l’acord” que no es tocarà. Sobre la qüestió, Martí va apuntar que “s’ha aconseguit una fiscalitat homologable i competitiva, i volem que durant molts anys la puguem conservar com està”.

Partits

Pere López, conseller general del PS –únic partit de l’oposició de la reunió–, va qualificar d’“encert” la taula amb els agents i va defensar que “l’acostament a Europa no només ha de ser econòmic, també ha de ser social”.

Sobre la possible futura presència d’SDP i Liberals d’Andorra al pacte d’Estat, Martí va assegurar que “és una legislatura marcada per BPA, però ja toca centrar-la en coses essencials per a l’esdevenir d’Andorra”. A la vegada, va manifestar la voluntat de veure’s “més sovint amb Josep Pintat i qui ell vulgui de forma assossegada” i també “amb Sílvia Bonet i Víctor Naudi”. Per Martí es tracta “fins i tot d’una qüestió d’agilitat” perquè puguin escoltar les explicacions de l’executiu “en primera persona”. “Seria molt més àgil d’avançar i interlocutar” i va reiterar que “m’hi esforçaré”. A la tarda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va mantenir que seguiran fora de les reunions adduint que Govern “ha de demostrar una nova forma de treballar” i la va qualificar “d’arrogant”.

MARTÍ TANCARÀ LA SETMANA QUE VE A NOVA YORK NOUS CDI

Martí també va explicar ahir que la setmana vinent participarà en l’assemblea general de les Nacions Unides a Nova York i que, a més, el viatge servirà per tancar “uns quants” nous convenis de no doble imposició (CDI) amb diferents països, sense avançar ni amb quins ni en quin nombre. “Hem estat fent una feina callada i hi ha bones notícies per ampliar la xarxa de CDI”, i va defensar que “no té sentit tenir una fiscalitat homologable si darrere no hi ha convenis”. A més va reconèixer que per ell “segurament és més important això que el discurs a l’ONU”.

D’altra banda, el cap de Govern també va avançar que viatjarà a San Marino del 30 de setembre al 2 d’octubre i que parlarà amb les diferents formacions polítiques d’aquest Estat sobre l’acord amb Europa, en el qual també hi estan involucrats.

tracking