Afers exteriors
Govern no té “cap inquietud” per l'esborrany de paradisos fiscals
L’oposició, sorpresa amb la inclusió, insta l’executiu a fer “esforços” per no ser a la definitiva
El cap de l’executiu, Toni Martí, va assegurar ahir que el Govern no té “cap inquietud” pel fet d’aparèixer en un esborrany de la Unió Europea entre 86 territoris susceptibles de ser considerats paradisos fiscals. Martí va recordar que es tracta d’una avaluació que es va fer l’any 2013 i que des d’aquella data “ha passat molta aigua sota el pont”. Va indicar que Andorra ha ratificat el conveni d’intercanvi d’informació automàtic amb l’OCDE i que el país ja té un marc fiscal que a més de competitiu és homologable.
“La lliçó d’aquest any és que Andorra no té futur si no està dins de les bones pràctiques internacionals”, va afegir el cap de Govern en referència al fet que s’ha de continuar fent reformes, ja que “hi ha un rumb marcat i cal no torçar-se”. Al respecte va anunciar que l’executiu està obert a canviar aspectes de la Llei de societats, com el que preveu un règim especial amb deduccions del 80%, per esvair dubtes sobre la imposició a Andorra.
Les forces polítiques del Consell General valoraven, ahir, amb prudència, l’aparició del Principat a la llista. Des de la majoria, el conseller general, Marc Ballestà, afirmava que “és un esborrany, no sé ni si es pot arribar a considerar llista”. A més, posant com a exemple l’acord amb la Unió Europea per a l’intercanvi automàtic d’informació sobre els comptes financers o els convenis de doble imposició, Ballestà recordava que el país “ha anat complint amb els compromisos i el que hem de fer és seguir treballant en aquesta línia”.
Els esforços realitzats
Els partits de la minoria coincidien a assenyalar que s’havien sorprès que Andorra sigui al llistat. “Sobta que segueixi allà i altres països no”, diu la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Sílvia Bonet, tot afegint que “no vull pensar que la Unió Europea està confonent les coses i que el motiu sigui el que ha passat durant el darrer any i mig”. I és que, com Ballestà, recordava que s’estan complint amb les exigències marcades des d’Europa “i el fet que tinguem una pressió fiscal més baixa que la resta no hi té res a veure”. Segons Bonet, “sense perdre de vista aquest fet, el que hem de fer és continuar amb la tasca que fa anys que hem començat”.
Des de Liberals, la consellera general, Judith Pallarés, qualificava “d’injusta” la situació. Explica que la llista “va ser elaborada fa mesos” i respon a “nous estàndards”. Confia, però, que l’executiu “faci esforços perquè a la definitiva no hi sigui perquè seria injust”. La consellera general lamenta “que Andorra hi sigui amb els esforços que s’estan fent”. En aquest sentit, afegeix que “cal ser prudents, esperar a la llista definitiva. Tenim feina a fer per evitar-ho”.
Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, veu l’aparició d’Andorra com “un toc d’atenció, però hem d’esperar a la definitiva i que podem quedar-ne fora”. Reconeix que aparèixer “afecta la imatge” del país i apel·la que es tracta d’una crida d’atenció “per seguir fent esforços i potser seran necessaris més compromisos de Govern per mostrar a l’exterior tots els avenços que s’estan fent”. En aquest sentit, afegeix, el conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal ha estat “un gran pas per avançar cap a la transparència i l’homologació fiscal”.