El comú lauredià ha fet una argúcia legal per no passar el límit
La corporació ha renegociat el pagament d’una obra ja realitzada a Naturlandia perquè no consti ni en el deute comunal ni en el del parc
El comú de Sant Julià ha hagut de recórrer a una argúcia legal per no superar el límit d’endeutament, segons van indicar fonts properes a la corporació. El problema es trobava en el deute que generaven les obres de canalització a Naturlandia que ja han estat realitzades i que pujaven 1,7 milions d’euros. Comptabilitzar aquesta xifra significava que Sant Julià superava el límit màxim d’endeutament, equivalent a dues vegades els ingressos anuals de la corporació. Situar el pagament al parc comportava que Naturlandia tornava a estar per sota dels màxims que permet la llei i per tant la societat s’hauria de dissoldre.
La solució de compromís ha passat per renegociar el pagament d’aquesta obra ja acabada, amb una reducció a la baixa i per tant que no derivi ni que el comú ni el parc superin el límit màxim d’endeutament. Amb aquesta maniobra s’ha aconseguit passar pels pèls per sota dels límits legals. Segons fonts properes a la corporació s’està només a unes desenes de milers d’euros de deute més per superar el límit. La franja estaria entre els 60.000 i els 100.000 euros. Aquesta situació comporta que la parròquia es mantingui a la corda fluixa i el perill que qualsevol imprevist els faci sobrepassar el límit. I aquesta situació seria molt perillosa perquè la legislació estableix que quan un comú supera el límit de deute superior al 200% dels ingressos anuals la primera mesura que ha de prendre el Govern és suspendre les transferències. Aplicar aquesta mesura a Sant Julià, que depèn de forma especialment forta dels diners que rep de l’Estat, col·locaria la corporació prop de la fallida.
Continuen els dubtes
L’afer dels comptes del 2015 i l’aprovació del pressupost d’enguany (la parròquia fa 9 mesos que funciona sense pressupost) continua sent un drama. Els comptes no havien estat entregats ahir a la tarda a l’oposició tal com estava previst. Per aquest motiu la data en què tindrà lloc la sessió de comú on s’han d’aprovar els comptes és una incògnita. La majoria ha plantejat que hauria de ser entre dilluns i dimecres de la setmana vinent. I manté la voluntat que el dia posterior a la sessió comunal tingui lloc una reunió de poble per explicar els comptes als ciutadans.
La majoria comunal sí que ha aprovat una reordenació econòmica. D’una banda, la revisió d’una sèrie de contractes comunals externalitzats que es considera que estaven inflats de preu. De l’altra, s’aplicarà un augment lleuger de les taxes i impostos comunals. La combinació dels dos factors hauria d’ajudar en la missió del sanejament dels comptes comunals.
EL PERILL DEL PARC DE TORNAR A LA SITUACIÓ DEL 2014
El deute de Naturlandia és d’onze milions d’euros, sumant els vuit milions acumulats en els diferents anys i els tres milions afegits per reconeixement de pagaments pendents a proveïdors. Tot i la situació, Naturlandia està fora de la franja que l’obligaria, segons la Llei de societats, a dissoldre’s. Això es va aconseguir gràcies a l’ampliació de capital social de cinc milions, subscrita pel comú, que va permetre donar aire al parc. La Llei de societats estableix que quan, a conseqüència de les pèrdues, el patrimoni net que té una societat és inferior al 50% del capital social, la societat s’ha de dissoldre. Naturlandia estava al 2014 amb un rati del 47% i, per tant, legalment s’havia de liquidar. Van ser els cinc milions aportats pel comú al 2015 el que van fer que el parc se situés en un rati del 52% i per tant s’esvaís el risc de dissolució. L’increment del deute que podria venir per les obres fetes i no pagades comporta el perill de tornar a posar el parc per sota del 50%.
ROIG DESCARTA REAJUSTAMENTS EN EL PRESSUPOST DE CULTURA I AFERS SOCIALS
El conseller de Cultura del comú de Sant Julià, Josep Roig, va garantir ahir que els reajustaments que s’han previst en el pressupost del 2016 no afectaran ni la partida corresponent al departament de Cultura ni tampoc a la d’Afers Socials. Roig va explicar que la corporació considera que es tracta de dues àrees estratègiques. De fet, el conseller va defensar que el retorn de la inversió en cultura justifica els esforços econòmics i de programació “i que es continuï apostant per portar riquesa al poble”.
A més, va explicar que la situació pressupostària del comú “exigia un punt de prudència que li agraeixo al cònsol major”. Per això va defensar el retard en la preparació dels pressupostos del 2016 i de la liquidació del 2015. “Durant aquest mandat, les coses no s’estan fent a la babalà, era necessari baixar al detall dels comptes de les societats” tot i sabent que “que estàvem dilatant allò que la legislació exigia”.
Roig va fer aquestes explicacions durant la presentació d’una nova edició de la Vila Medieval, que se celebrarà aquest cap de setmana. En total hi haurà una seixantena de parades repartides per la parròquia i una cinquantena d’activitats. “Recuperarem algunes activitats que ens han funcionat molt bé en els darrers anys”, va explicar la cap de Cultura del comú, Laura Rogé, com la passejada d’oques i també se n’incorporen de noves com un espectacle amb un encantador de serps. D’altra banda, es podrà veure una actuació dels abanderats de Tortosa, espectacles familiars així com visites guiades per la parròquia, lluites de cavaller i coreografies de combat d’actors de cine. També va destacar l’espectacle de dansa vertical que faran alumnes de la parròquia.