Tribunals

Absolts dos farmacèutics de vendre substàncies dopants

Els dos encausats s’enfrontaven a penes de presó i d’inhabilitació

Absolts dos farmacèutics de vendre substàncies dopantsMOSSOS D'ESQUADRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va absoldre ahir els dos farmacèutics acusats de vendre substàncies dopants a esportistes espanyols. En el cas estava implicada la titular d’una farmàcia, Eva B.P., i el seu marit, que era l’auxiliar. En el judici, que va tenir lloc al maig, la fiscal va demanar tres anys d’inhabilitació per a la dona i dos per al seu marit, així com 18 i 12 mesos de presó condicional respectivament pels delictes d’elaboració, distribució i venda de substàncies químiques. A més, va exigir una multa de 30.000 euros per a la titular de la farmàcia i 10.000 per a l’auxiliar. Per la seva part, la defensa va demanar-ne l’absolució.

El judici dels farmacèutics va ser molt convuls. Havia de començar el 25 de maig, però formalment no ho va fer fins al dia següent, ja que en les consideracions prèvies dels advocats defensors van demanar la nul·litat de les proves i la suspensió del judici. Els magistrats van argumentar que es van cometre irregularitats en el registre policial, que es va realitzar el 18 de febrer del 2011 a la farmàcia en la qual treballaven. Aquell dia, la policia andorrana va rebre un avís dels mossos d’esquadra que estaven investigant aquesta farmàcia i, per això, van fer un escorcoll d’urgència, però sense una autorització d’un jutge com marca la llei. De fet, no van informar la justícia que havien fet la inspecció fins al 8 de març d’aquell any. Per això, la defensa va destacar que s’havia fet el registre sense una investigació prèvia. A banda d’això, van posar en relleu que no es va respectar la cadena de proves, ja que no es van fer fotografies dels objectes decomissats ni tampoc es van precintar.

Al dia següent es va iniciar el judici, però es van declarar nul·les les proves extretes de l’escorcoll. En aquesta segona jornada hi va haver un altre gir inesperat i es va haver de suspendre una altra vegada. Una tècnica de Medicaments, que en el moment que va esclatar el cas el 2011 era la cap d’àrea d’Inspecció de Productes Sanitaris del ministeri de Salut, va aportar un expedient sancionador obert contra els encausats per haver subministrat medicaments sense recepta.

Durant el judici es va explicar que els dos acusats, suposadament, portaven medicaments fins a la Seu d’Urgell o Jaca i els enviaven arreu d’Espanya a través d’una empresa de missatgeria. Per això, van ser jutjats per un tribunal espanyol on van arribar a un acord de conformitat i van pagar una multa de 30.000 euros.

PRESÓ FERMA A UN TAXISTA QUE PORTAVA PROSTITUTES A ANDORRA

El Tribunal de Corts ha condemnat a quatre anys de presó, un any i un mes ferms, un taxista processat per haver portat prostitutes a Andorra i haver ofert els seus serveis en dos domicilis del Principat. Els magistrats l’han castigat amb un any i tres mesos de presó (tres mesos ferms) per establiment de prostitució, amb un any i tres mesos (sis ferms) per afavoriment de prostitució i amb un any i mig (quatre mesos ferms) per haver amenaçat cinc prostitutes perquè canviessin les seves declaracions. El tribunal també l’ha condemnat a no entrar en contacte durant quatre anys amb cap d’aquestes persones i a perdre durant dos anys la llicència com a taxista. A més, se li comissa un dels pisos que l’home, resident espanyol i de 50 anys, feia servir per oferir els serveis.

Els fets es remunten a l’abril del 2012 quan la policia va començar a investigar l’home després de rebre diversos avisos que el vinculaven a la prostitució. El taxista havia obert un prostíbul a la Seu on van arribar a treballar cinc dones i aprofitava la seva feina de taxista per portar clients d’Andorra cap a l’Alt Urgell que prèviament havien demanat els serveis de les noies. I ho havien fet perquè el taxista havia repartit fulletons entre altres taxistes perquè els donessin als passatgers que volguessin aquest tipus de serveis. Els propis taxistes podien baixar clients al prostíbul que regentava l’acusat i rebien una comissió d’entre cinc i deu euros.

Però el que realment el va portar a la banqueta dels acusats va ser el fet que traslladava les prostitutes que treballaven al local de la Seu a fer serveis al Principat. Tant als domicilis dels propis clients que contactaven amb ell per telèfon com a hotels. I, segons la policia, també a dos pisos que havia muntat com a prostíbuls.

tracking