discurs a Nova York

Toni Martí defensa l'obertura davant el populisme a l'ONU

Martí defensa davant l’ONU els canvis econòmics i fiscals d’Andorra i l’apropament a la UE

Toni Martí defensa l'obertura davant el populisme a l'ONU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va defensar ahir a la nit l’obertura com a única solució contra el populisme. Ho va fer a Nova York, en el discurs que va oferir davant l’assemblea general de les Nacions Unides (ONU) en què va assenyalar que un cop superada la divisió esquerra-dreta, “la gran dialèctica del nostre temps és entre l’obertura i el tancament: entre aquells que volen un món obert, transparent, cooperant, dinàmic i amb unes institucions multilaterals fortes; i aquells que volen un món tancat, opac i estàtic, en què cada país miri únicament i exclusivament pels seus interessos”.

El cap de Govern va recordar que el camí de “l’obertura, del compromís, de la negociació i del multilateralisme és el camí que hem estat escrivint i seguint durant dècades sota els auspicis de l’ONU” i va alertar que “el camí del tancament és el reflex de la por i és la recepta del populisme i de l’oportunisme”. Va lamentar les actituds d’alguns que davant una crisi econòmica d’abast global opten pel replegament i el proteccionisme o davant una amenaça a la seguretat d’abast global opten pel tancament de fronteres. “Aquesta és la resposta del populisme: la culpa és dels altres, aïllem-nos dels altres”, va dir.

Martí va contraposar aquestes idees amb la feina realitzada pel seu Govern. “Allà on el populisme voldria proteccionisme i tancament econòmic, nosaltres optem per obertura i major integració de les economies nacionals” va dir, per afegir que “allà on el populisme voldria tancar fronteres, aixecar murs i exacerbar la por a la diferència, nosaltres optem per la dignitat de les persones, per la regulació i per l’educació en la diversitat”.

Cinc anys de reformes

El cap de Govern va aprofitar la defensa de l’obertura per parlar dels esforços del país per construir una economia global més cooperativa, transparent i justa. “En els últims 5 anys, Andorra ha obert la seva economia a la inversió estrangera, ha donat drets econòmics a tots els residents internacionals, ha posat en marxa un sistema fiscal homologable seguint els estàndards internacionals i ha fet avenços progressius en matèria d’intercanvi d’informació fiscal”, va recordar Martí, que va afegir que culminaran l’any vinent amb l’intercanvi d’informació automàtic en l’àmbit de l’OCDE i de la Unió Europea. També va dir que “hem construït una xarxa de convenis de doble imposició per internacionalitzar el model econòmic”.

Martí també va parlar d’educació, dels tres sistemes del Principat on, en coordinació amb el Consell d’Europa, implementarà programes de formació en valors democràtics i sistemes per mesurar les capacitats i les aptituds dels joves en aquests valors democràtics. “Per què no pensar en un compromís global per educar els nostres joves en els principis i valors de les Nacions Unides? I, més concretament, en els objectius de desenvolupament sostenible que conformen l’agenda 2030?”, va proposar el cap de Govern, que va recordar que “al 2030 seran ells, i no nosaltres, els que estaran asseguts en aquesta assemblea general”.

Per últim, Martí també va defensar les accions globals contra el canvi climàtic i va avançar que en les properes setmanes es proposarà al Consell General la ratificació de l’acord de París.

NEGOCIACIONS PER TANCAR UN CDI AMB ÀUSTRIA

El cap de Govern, Toni Martí, va qualificar de “molt profitosa” la setmana de contactes bilaterals a Nova York. Va destacar, hores abans del discurs, que ahir mateix es va acordar amb Àustria l’inici de les negociacions d’un conveni per evitar la doble imposició (CDI), i que ja s’està en la recta final per signar-lo amb Xipre. En declaracions al Diari, Martí va destacar que ja hi ha tres CDI en vigor (Espanya, França i Luxemburg), que se n’ha ratificat un amb Malta i un altre amb Liechtenstein i que falten per ratificar els dels Emirats Àrabs i Portugal. Deu CDI signats, al que cal sumar l’acord amb Bèlgica i Holanda tancat a Nova York per començar-los a negociar. “Això demostra la credibilitat que té l’Estat i que té la nostra fiscalitat”, va dir.

CRÍTIQUES A JORDI GALLARDO PER L'ACORD AMB LA UE

“Està fora de lloc dir que Mònaco i San Marino vulguin alentir el ritme de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea”. Aquesta és la resposta del cap de Govern, Toni Martí, a les “desafortunades” declaracions del conseller general liberal, Jordi Gallardo, que va posar en dubte l’estat de les negociacions i que va tornar a demanar aturar-les. “El senyor Gallardo té un gran desconeixement del dossier europeu”, va assenyalar Martí, que va defensar “la credibilitat que té a Andorra “davant dels comentaris dels que fomenten la por i el tancament”. Va recordar la futura reunió que hi haurà amb San Marino i Mònaco per coordinar-se millor i que tots els països de la UE amb els que han parlat “ens han mostrat el seu suport”.

tracking