Unió europea

Mònaco vol alentir la negociació de l'acord d'associació

Brussel·les està centrada a saber com s’articula la sortida del Regne Unit i no té cap pressa per avançar en l’acord amb els petits països.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea es troba en un punt d’inflexió, amb calendaris molt diferents per part dels tres microestats (Andorra, Mònaco i San Marino). Aquestes diferències de criteri s’agreugen en constatar, segons diversos consellers generals, que Brussel·les no té cap pressa per avançar dins de la negociació perquè està dedicant els esforços a articular la sortida ordenada del Regne Unit (Brexit). La combinació dels dos factors apunta que hi haurà un alentiment en el calendari, més enllà que el protocol marca que cadascun dels tres microestats pot anar a un ritme diferent a l’hora de negociar amb la comunitat.

Mònaco és el microestat amb una posició més controvertida. El Parlament, elegit pels monegascos, té una majoria favorable a anar molt a poc a poc i esperar a veure com es va posicionant la Unió Europea després del Brexit. Al mateix temps, però, el Govern (elegit d’una terna que proposa França) és partidari d’avançar més ràpidament en la negociació amb la comunitat. Qui controla, però, el tempo és el Parlament, que ja va comunicar tant a Andor­ra com a San Marino (document adjunt en la pàgina) el juliol passat que preferia ajornar les trobades fins tenir clar com es configura l’escenari amb els canvis que suposarà el Brexit. Els monegascos fins i tot sospiten que el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) podria aturar la negociació en considerar-la una prioritat menor en la situació actual. La predisposició de la UE a avançar ràpidament en aquest acord havia de quedar mesurada pel calendari de reunions que l’equip comunitari de la SEAE proposés als petits estats.

Pressa per l’acord

El paper de San Marino és totalment diferent. El microestat de la península itàlica té eleccions fixades per al 20 de novembre. La situació econòmica és molt complicada, amb un sistema financer que està en plena caiguda. Es calcula que pràcticament la meitat dels crèdits (un 46,8%) en vigor donats per la banca sanmarinesa són morosos. És el país europeu amb un índex més alt de morositat, fins i tot per davant de Xipre (45,6%)o Grècia (34,7). L’aposta del país sembla clara cap a una major integració a Europa per tenir la capacitat d’entrar en el mercat interior comunitari. Aquest és el gran objectiu perquè sense aquesta opció el model econòmic té un futur complicat. Els sanmarinesos estan interessats a avançar el més ràpidament possible, segons fonts parlamentàries, en aquest acord.

Diverses fonts del Consell van indicar que tant els demòcrates com els liberals estan tenint unes visions esbiaixades del posicionament dels altres dos microestats respecte a l’acord d’associació. Ni els dos volen alentir la negociació, com defensen els liberals, ni els dos volen anar dins del calendari previst, segons els demòcrates. La realitat, però, és que fins després de les eleccions a San Marino no es podrà moure fitxa en espera de la futura reunió tripartida dels microestats.

Trobada sense data

Estava previst que a l’octubre els tres països es trobessin a Mònaco per exposar quina és la situació actual, com avancen les negociacions i quina estratègia segueix cada part. Però Mònaco va ajornar la trobada del 18 i 19 d’octubre. I no es podrà negociar una altra data fins que el nou Govern sanmarinès estigui format. Fonts parlamentàries van indicar que el més probable és que la trobada dels tres microestats tingui lloc durant el primer trimestre de l’any vinent.

Altres fonts del Consell comenten que és possible que a la propera trobada tripartida quedi clar que els tres països aniran a velocitats diferents i que les reticències són d’un grau molt divers entre els tres. Andorra tindrà el 6 d’octubre més informació de com respira la Unió Europea envers aquest acord. En aquesta data està prevista la reunió entre Toni Martí i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per posar al dia la negociació.

tracking