Reportatge
Motoristes distingits
60 motos, 70 quilòmetres i 2.000 euros recaptats. Les carreteres del país van acollir ahir per primer cop una trobada de motoristes que se celebra cada any a tot el món per lluitar contra el càncer i els suïcidis. Entre ells hi havia Cyril Despres, pentacampió del Dakar.
Era la primera vegada que el Principat acollia la trobada de motoristes The Distinguished Gentleman’s, i el resultat no va deixar indiferent. Segons Cyril Despres, pentacampió del Ral·li Dakar que ahir no es va voler perdre la cita automobilística, “crec que som el país amb el percentatge més alt de participants”. En concret, 60 motoristes van recórrer, de deu del matí a una del migdia, una setantena de quilòmetres vestits d’època i a cavall de les seves Harley, Vespa, Norton o Triumph.
El motiu? Recaptar fons per combatre el càncer de pròstata i el suïcidi. La seixantena de participants van aportar un total de 1.969 euros, una petita part dels 2,9 milions d’euros que es van recollir globalment entre els 56.225 corredors de 90 països de tot el planeta que ahir van celebrar la trobada. Una mica lluny de l’objectiu, que era de 4,5 milions d’euros. En el cas d’Andorra, “un resultat més que honorable per a una primera edició”, valorava ahir un dels organitzadors de l’esdeveniment, Xavier Casadevall, el qual confessava que la seva primera previsió era aplegar una vintena de participants. “No ens esperàvem comptar amb la presència de 60 motos el primer any. La gent ha complert tant pel que fa a motos com a indumentària”.
Una dels participants, Laia Santuré, d’Arinsal, destacava la bona participació i la comparava amb la de l’any passat a Saint Tropez, on hi havia una vintena de motocicletes. “Ha sigut molt amical, ha valgut molt la pena.” Maria Yuste, de la Seu d’Urgell, lloava igualment la bona rebuda. “Solem anar sempre a trobades de motos, però no havíem sentit mai a parlar d’aquesta i segur que hi tornarem perquè ens ha agradat molt l’ambient, m’hi he trobat com a casa”, narrava. Casadevall, a més, posava de manifest que “a Andorra hi ha moltíssima afició a la moto. Tenim un patrimoni automobilístic de motos impressionant”.
Un altre dels motards, Julià Díaz, d’Andorra la Vella, va començar a seguir el moviment mundial l’any passat i de seguida s’hi va enganxar. “Em va semblar diferent, una idea original, ja que s’hi havia d’anar amb motos clàssiques i vestits d’època.” I, a més, amb un rerefons que fa que puguis “compaginar el que t’agrada amb una causa benèfica”. “Ha estat una sortida molt maca, amb gent molt variada”, resumia. De la seva banda, Miquel Molina, d’Encamp, celebrava que el temps hagués acompanyat i destacava que “el més maco és que hem recorregut totes les muntanyes d’Andorra”.