POLÍTICA

L'oposició exigeix que s'actuï en el cas de Meritxell Mateu

El PS no descarta demanar responsabilitats si no s’esclareixen els fets i SDP creu que la consellera hauria de posar el càrrec a disposició de Martí

L'oposició exigeix que s'actuï en el cas de Meritxell MateuXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els partits de l’oposició han rebut amb “preocupació” la notícia que la consellera general demòcrata Meritxell Mateu hauria rebut pagaments en negre de BPA. Els liberals exigeixen explicacions a la parlamentària, el Partit Socialdemòcrata (PS) demana al síndic general, Vicenç Mateu, que actuï en conseqüència, mentre que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) reclama la intervenció del cap de Govern, Toni Martí.

El conseller general d’SDP Víctor Naudi és el més contundent en exigir a la consellera que “posi el càrrec a disposició de Toni Martí o que ell mateix prengui cartes a l’assumpte”. Naudi qualifica els fets de “lamentables”. “És una notícia més per al serial de BPA, un nou escàndol que no ajuda en la imatge del país”, hi afegeix. A més, apel·la a la inclusió d’Andorra a la llista preliminar de paradisos fiscals de la Comissió Europea. “Potser que Toni Martí faci algun moviment en aquest sentit i posi ordre a casa seva. Ara per ara no emprendrem accions, però si no pren decisions sí que demanarem actuacions”, avança. Segons l’informe de la policia sobre Landstreet, la societat panamenya que utilitzava BPA com a caixa B per fer pagaments en negre, Mateu hauria rebut 48.000 euros, abonaments que mai van ser declarats ni tampoc cotitzats a la CASS. “A algú se li hauran de reclamar aquests diners. I com a parlamentària ha de donar exemple, no pot quedar impune.”

El PS ja ha entrat una pregunta urgent a Sindicatura per a la sessió del Consell General de dimarts vinent, en la qual demana al Govern i a la CASS què van fer quan van ser coneixedors d’aquesta situació i quines accions han emprès. Paral·lelament, segons ha explicat el conseller general del PS Pere López, “hem posat en coneixement de la Sindicatura les nostres preocupacions sobre aquests fets i esperem la seva actuació. Si no demanarem allò que considerem escaient”. López qualifica la presumpta implicació de Mateu de fets “molt greus”. “Esperarem a veure com evoluciona però és evident que les sensacions no són bones. Hi ha unes percepcions no declarades, no documentades... S’ha d’aclarir. Volem saber si faran alguna cosa. Si no s’hauran de demanar responsabilitats”.

Des del grup parlamentari liberal es mostren més prudents. La consellera general Judith Pallarés reconeix que “hi ha preocupació per la feina que feia per a BPA que potser és irregular, no queda clar”. Confia que “com a consellera suposo que devia informar el Consell General i hi hauria d’haver constància si feia algun assessorament”, i espera que “si no consta esperarem que ella mateixa s’expliqui”. La liberal assegura que tot i que “hi ha molts dubtes” “no l’hem sentida a ella, només el que hem llegit al Diari”. El grup parlamentari té intenció de reunir-se avui “i decidirem si volem entrar alguna pregunta urgent” a la propera sessió del Consell.

Des de la majoria, el grup parlamentari demòcrata va expressar el seu suport a Mateu. A través d’un breu comunicat, la formació va indicar “la més absoluta confiança” en Mateu, qui, afegeix, “sempre ha complert amb les seves responsabilitats amb una dedicació exemplar”, i, a més, es confia “en les manifestacions que ella mateixa ha fet amb relació a aquest afer”. Mateu va afirmar al Diari que els pagaments responen a assessoraments entre el 2012 i el 2013 i que no sabia que no s’estaven fent els corresponents pagaments a la CASS, així com que desconeixia l’existència de la societat panamenya fins que va esclatar el cas BPA.

tracking